- Norges Bank står overfor en krevende spagat, sier professor Ragnar Torvik.

- Sterk kronekurs og lav inflasjon trekker isolert sett den ønskede renten mot lavere nivå, mens høy gjeldsoppbygging isolert sett trekker den mot et høyere nivå. Spagaten blir dypere og dypere, sier han.

Onsdag er det rentemøte i Norges Bank og DNs rentepanel gir råd om hva sentralbanken bør gjøre med styringsrenten. Den økonomiske utviklingen de siste månedene gjør at økonomene synes det er krevende å vite hva de skal anbefale.

- Bildet blir klarere og klarere. Beslutningen blir vanskeligere og vanskeligere, sier Torvik.

Styringsrenten er på 1,5 prosent, og konsensus før morgendagens rentemøte er at sentralbanksjef Øystein Olsen kommer til å holde renten uendret, ifølge en rundspørring TDN Finans har foretatt.

Les også: Derfor holder han renten uendret

Veldig krevende
Seniorøkonom Ida Wolden Bache anbefaler også uendret rente, men mener det likevel er gode argumenter på begge sider.

– Todelingen av økonomien gjør det veldig krevende for Norges Bank, sier hun.

Seniorforsker Knut Røed, professor Steinar Holden og Ragnar Torvik ville anbefaler også uendret rente nå.

Røed er bekymret for at kronekursen har styrket seg, særlig mot euro.

– Vi kan bli påtvunget en unødvendig omstilling på grunn av en midlertidig sterk valutakurs. En eurokurs på 7,3 er relativt heftig. Det legger begrensninger på muligheten for å bruke renten til å justere aktivitetsnivået, sier Røed.

Bekymret for euroen
Også Holden er bekymret for kronekursen. Den norske kronen har riktig nok svekket seg mot den svenske, noe som isolert sett innebærer bedret konkurranseevne for Norge. Holden mener imidlertid kursen mot euro er særlig viktig.

– Euroen er spesielt viktig for forventningene og har betydning for lokaliseringsbeslutninger, sier Holden.

På den annen side mener han situasjonen i norsk økonomi, med høy vekst i sysselsetting og boligpriser tilsier at renten burde vært satt opp.

– Summa summarum er jeg veldig i tvil, sier Holden, som til slutt ender opp med å anbefale uendret rente.

Professor Hilde Bjørnland mener imidlertid norsk økonomi trenger en høyere rente, og peker på at det er andre forhold enn renten som er årsak til at kronen er så sterk.

- Det er ikke kjøpefest i Norge, men et godt trykk i forbruket og ikke minst i oljesektoren og bransjene rundt. Selv eksportsektoren går rimelig greit. Jeg synes ikke vi skal bruke renten til å svekke kronen når årsaken til den sterke kronen i forhold til euro er sterk oljepris, og ikke minst krisen i Europa. Skulle det skjære seg i eurosonen kan vi heller sette ned renten. Men vi er ikke der nå, sier Bjørnland.

Les også: - Sterk, sterkere, Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.