- Beklager Norges Bank, men dagens rentemøte kommer nok litt i skyggen av brexit-avstemningen, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i morgenrapporten fra Nordea Markets torsdag.

Samtidig som mange briter går til valgurnene for bestemme nasjonens videre forhold til EU, kommer Norges Banks rentebeslutning.

Torsdag klokken 10.00 offentliggjør sentralbanksjef Øystein Olsen hovedstyrets rentebeslutning etter ukens rentemøte i Norges Bank. Det er ventet at renten blir holdt uendret på 0,5 prosent. Spenningen knyttes først og fremst til hvor store endringer sentralbanken gjør i sin renteprognose, den såkalte rentebanen.

Tror på uendret bane

I den forrige banen, fra mars i år, var det lagt inn 100 prosents sannsynlighet for et kutt i september.

- Spørsmålet er om Norges Bank i dag velger å gi seg selv enda bedre tid ved å redusere sannsynligheten for kutt i september. Det er det i prinsippet ikke mulig å svare på, siden Norges Bank sier at deres vanlige reaksjonsmønster ikke gjelder når vi nærmer oss den nedre grense for renten, skriver Bruce. 

- Men vi gir oss ikke. Vi tror de holder fast på renteprognosen fra mars med 100 prosents sannsynlighet for september kutt og bunn på 0,20 prosent en gang i 2017, legger han til.

Et slikt utfall vil sende de korte fremtidsrentene noe opp og sende kronen noe sterkere, ifølge sjefanalytikeren.

Tror på litt lavere bane

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets tror også at det kommer et kutt til, trolig i september, og at rentebanen vil bli justert ned litt lengre ut i tid.

- Utviklingen siden forrige pengepolitiske rapport, i mars, har stort sett vært som anslått, og vi venter - i likhet med alle andre analytikere - ingen renteendring i dag. Lavere renter utenlands vil imidlertid gi noe lavere rentebane på sikt. Vi fastholder at det blir ett kutt til, til 0,25%, ventelig i september, skriver Dørum i morgenrapporten fra meglerhuset torsdag.

- Utfordring

Også sjefstrateg Carl Hammer i SEB er spent på utviklingen i sentralbankens renteprognose. Heller ikke han tror sentralbanken kutter renten nå.

- Økonomien har bunnet ut ifølge både fremover- og bakoverskuende indikatorer. Høyere oljepris minsker nedsiderisikoen. Vi venter oss fortsatt ytterleigere en rentenedsettelse i september, samtidig som spørsmålet er om Norges Bank beholder en viss sannsynlighet for at nullrente innføres. Utffordringen for Norges Bank blir å begrense kronens fremferd i en situasjon der rentenedsettelser virker mindre motiverte, skriver Carl Hammer i morgenrapporten fra SEB torsdag.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.