Investeringene i olje- og gassvirksomheten i Norge var på 172,5 milliarder kroner ifjor, viser tall som Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem onsdag.

Investeringene økte med 18 prosent, eller 26,2 milliarder kroner, fra 2011. Oppgangen er den største siden 2002, ifølge SSB. Økningen kommer innenfor investeringsområdene feltutbygging og felt i drift, mens leting, landvirksomhet og rørtransport viser nedgang.

Kutter i anslagene
Samtidig viser nye anslag fra oljeselskapene at årets oljeinvesteringer vil bli på 198,6 milliarder kroner, noe som er litt mindre enn selskapene så for seg i november ifjor. Da var 2013-anslaget 207,8 milliarder kroner, det høyeste anslaget SSB noensinne har registrert.

Nedgangen kommer innenfor leting og felt i drift, mens landvirksomhet, feltutbygging og rørtransport viser oppgang, ifølge byrået.

- Tallene er ikke noe markedet normalt bryr seg om, men gir viktig informasjon om utsiktene for en av de sentrale driverne av veksten i norsk økonomi, petroleumsinvesteringene, skriver seniorøkonom Katrine Godding Boye i morgenrapporten fra Nordea Markets onsdag.

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken merker seg at anslaget for årets investeringer allerede er kuttet med ti milliarder kroner.

- Nedrevideringer er vanlige mot slutten av året ettersom tekniske problemer regelmessig tvinger oljeselskapene til å utsette noen av sine planlagte aktiviteter. Det er mindre vanlig å se nedrevideringer i denne størrelsesorden allerede i februar, når året knapt har begynt. Det ser ut til å indikere en genuin endring av planene, skriver Mork i en oppdatering onsdag.

Ser tegn til nedkjøling
Han mener dette dermed kan være et tegn på en mulig nedkjøling av norsk økonomi.

- Olje- og gassinvesteringene har vært den viktigste vekstdriveren for fastlandsøkonomien helt siden tusenårsskiftet. En nedkjøling av denne aktiviteten er således et signal om at hele økonomien kanskje flater ut, skriver Mork.

Han understreker imidlertid at estimatene alltid er usikre og at det derfor er vanskelig å trekke for bastante konklusjoner.

- Men retningen synes klar.

Mork merker seg også at flere store kontrakter for utbygginger på norsk sokkel er blitt tildelt utenlandske selskaper de siste månedene, noe som vil gi en ytterligere nedkjølingseffekt i fastlandsøkonomien.

- Selv om oljeselskapene peker på høye priser i den norske oljeserviceindustrien, kan den underliggende årsaken kanskje være kapasitetsproblemer som i sin tur har drevet opp kostnadene, skriver Mork.

LES MER:

<b>- Vi har trodd at vi har vært uovervinnelige</b>

Vi er desperate etter arbeidskraft, men ledigheten øker

<b>Overraskende hopp i ledigheten: - Nå blir det vanskeligere å heve renten </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.