Det var bred nedgang på Oslo Børs mandag, der spesielt flere oppdrettsaksjer og oljerelaterte aksjer falt markert.

I Europa trakk finanssektoren betydelig ned, tynget av Deutsche Bank, som ble handlet på rekordlavt nivå. På Oslo Børs var DNB-aksjen ned om lag 1,4 prosent.

Nedgraderte lakseaksjer

På Oslo Børs falt Salmar og Norway Royal Salmon mer enn sjømatsektoren generelt, mens Bakkafrost-aksjen steg.

Nordea Markets har nedgradert sin anbefaling på Salmar og Norway Royal Salmon til selg fra hold, mens Bakkafrost nedgraderes til hold fra kjøp. DNB Markets la på sin side mandag til Bakkafrost i den ukentlige porteføljen med anbefalte aksjer.

Nordea Markets oppjusterer lakseprisanslaget for 2018 med to prosent, men de tror prisoppgangen vil bli motvirket av høyere kostnader.

Meglerhuset venter laksepriser på seks euro per kilo for både 2017 og 2018, noe som tilsvarer henholdsvis 53 og 51 kroner, basert på Nordeas valutakursestimater.

«Vi ser ingen dramatiske endringer i våre samlede tilbudsanslag, men noe høyere forventninger fra Chile er motvirket av lavere produksjonsvekst i Norge», skriver analytiker Kolbjørn Giskeødegård i meglerhuset.

Han sier at den reduserte oppgangen i Norge kommer etter en krevende biologisk situasjon, som er grunnen til de høyere kostnadsestimatene.

Nordea skriver at de virker tydelig at oppdrettene i Chile som mistet fisk gjennom algeoppblomstringen i vår, vil kunne gjenbygge denne biomassen. Dette vil skape en «kompensasjonsvekst» i første omgang, før den deretter flate ut.

Kostbar lusebehandling

Meglerhuset venter samtidig av kostnadene i Norge vil fortsette å stige. Giskeødegård viser til at kostnadene pr kilo i Norge steg med åtte kroner til 32 kroner pr kilo mellom 2010 og 2015.

«Vi mener det er sannsynlig at behandlingskostnadene ved lakselus vil fortsette å øke. Vi ser faren for at fôrkostnadene kan forbli høye eller til og med øke hvis oppdrettere bruker dyrere spesialfôr for å få mer fisk til markedene om betaler bra», skriver han.

Han øker kostnadsestimatene med to kroner for 2016 og tre kroner for 2017 til henholdsvis 34 og 35 kroner.

Meglerhuset har Grieg Seafood som sitt «top pick», men er mer forsiktig med resten av sektoren på grunn av rekordhøye verdsettelser.

Oljeprisene hentet seg noe inn mandag etter det markerte fallet etter stengetid på Oslo Børs fredag. Statoil endte ned 1,3 prosent til 126,5 kroner.

Fall for Hydro

Norsk Hydro falt omtrent på linje med det generelle markedet mandag med en nedgang på 1,2 prosent til 34,92 kroner.

Handelsbanken Capital Markets oppgraderer Norsk Hydro til akkumulér fra redusér. Kursmålet oppjusteres til 40 kroner fra 37 kroner, ifølge en analyse mandag.

Handelsbanken ser ytterligere potensial fra bedret miks i Hydros nedstrømvirksomhet. I oppstrømvirksomheten har selskapet attraktive eiendeler, men meglerhuset venter at det tøffe markedet vil vedvare.

Handelsbanken trekker særlig frem at inntjeningsveksten for valsede produkter og i deleide Sapa har vært god.

«Gitt de generelle positive utsiktene for disse virksomhetene og ytterligere potensial for mix-bedring, mener vi markedet ikke fullt ut har forstått de attraktive utsiktene for Hydros nedstrømvirksomhet», skriver meglerhuset.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 1,41 prosent til 609,04 poeng, omsatt for 2.523 millioner kroner.

 

Les også: - Det er ekstrem usikkerhet i markedet nå

Ny finansdirektør i DNB

- Air Berlin vil kvitte seg med halve flyflåten

 

Se DNtv:

- Trump er fantastisk!
Shadow Klan fra Detroit rapper helst om astrofysikk og kosmologi, men synger gjerne ut om Donald Trump og Hillary Clinton.
01:07
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.