Oslo Børs falt fredag tynget av Statoil og Telenor. Hydro falt videre etter en svak nedgang torsdag da selskapet holdt kapitalmarkedsdag.

Analytiker Petter Kongslie i Sparebank 1 Markets argument siden tredje kvartal er at den norske virksomheten som tynger Telenor.

-Telia er aggressive i Norge, de har for eksempel kjøpt Phonero, og ICE skal rulle ut eget nettverk. Da prises ikke lenger den norske eierandelen til Telenor til en premium-multippel, og ettersom den norske virksomheten er en stor del av Telenor, tror vi at dette driver nedgangen, sier han til TDN Finans.

Den norske virksomheten til Telenor utgjør 32 prosent av ebitda, og mange meglerhus ligger inne med premium-multippel.

Kongslie tror ikke meldingene om at det ikke blir løsning i India i år tynger aksjen.

-Telenor har verdsatt India-virksomheten til null og vi mener at det viktigste for Telenor er å ikke forplikte seg til ytterligere investeringer, sier han.

Telenor falt 1,7 prosent til 123,30 kroner fredag.

Mulig sektorbytte

Telekomsektoren i Europa har falt 1,5 prosent denne uken, mens Telenor har falt 2,7 prosent.

Kongslie sier at det kan være en sektorrotasjon over til oljesektoren.

Statoil-analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Swedbank viser til gevinstsikring etter den markerte kursoppgangen etter Opec-møtet.

-Aksjen steg veldig mye i forbindelse med Opec-kuttet så det er litt «profit taking», men energisektoren i Europa faller også i dag, sier han.

Nilsen sier videre at Swedbank har salgsanbefaling på Statoil.

-Fundamentalt sett er det bedre navn å spille på i en oljepris-«recovery» enn Statoil. Jeg synes ikke det sterke kontantstrømsmomentet i 2017 er nok til å rettferdiggjøre noe særlig oppside fra dagens kurs, sier han.

Commerzbank oppjusterer oljeprisestimatet for første kvartal 2017, fordi oljemarkedet ikke lenger ventes å være overforsynt de neste seks månedene.

«Vi venter brentoljerpis på 53 dollar fatet i første kvartal 2017, men høyere oljepris vil drive opp den amerikanske oljeproduksjonen raskere», skriver meglerhuset.

Banken skriver videre at det er sannsynlig at den ekstra produksjonen vil tynge oljeprisen og at de derfor har redusert oljeprisestimatet for slutten av 2017 til 48 dollar pr fat fra 55 dollar fatet.

Statoil falt 1,5 prosent torsdag til 149,50 kroner.

Sliter med å være smart

Norsk Hydro holdt kapitalmarkedsdag i London torsdag og Deutsche Bank mener at selskapet strever med å finne en smart strategi samtidig som de opprettholder kapitaldisiplinen.

«Vi mener at Hydro står overfor et dilemma der de ønsker å utnytte langsiktig etterspørselsvekst i en av endene av tilbudskjeden, enten bauksitt eller valsede produkter til biler, samtidig som de opprettholder kapitaldisiplin og unngår å betale for mye bare for å få eksponering», skriver Deutsche.

Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro sa på kapitalmarkedsdagen at de vil vente på den rette muligheten.

-Sånn som det er nå, med hårfin balanse mellom tilbud og etterspørsel, så gir det ikke strategisk mening å bygge ny kapasitet nå, som da vil endre den balansen i negativ retning, sier han til TDN Finans.

De andre hovedpoengene fra kapitalmarkedsdagen mener Deutsche-analytikerne er at utviklingen i forbedringsprogrammet er noe skuffende, og at guidingen for driftsinvesteringer er oppjustert noe.

Hydro sluttet ned 0,5 prosent til 39,59 kroner fredag.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,79 prosent til 657,55 poeng, omsatt for 3.372 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.