Fredag morgen melder Hydro-sjef Svein-Richard Brandtzæg at han likevel blir værende som toppsjef, og at han ikke blir ny konsernsjef i Yara.

Dermed er det fortsatt uklart hvem som overtar som ny toppsjef i gjødselskonsernet når Jørgen Ole Haslestad trer tilbake.

- Skuffet

Styreleder Leif Teksum i Yara ble orientert om Brandtzægs beslutning torsdag kveld. Han ble fullstendig tatt på sengen av budskapet.

- Ja, jeg er skuffet, sier han til Dagens Næringsliv.

Brandtzæg takket i juli ja til å bli ny konsernsjef i Yara, som tidligere denne uken meldte å være i fusjonssamtaler med den amerikanske konkurrenten CF Industries.

Les også: Yara i fusjonssamtaler med amerikansk selskap

- Tidlig orientert

Teksum opplyser at fusjonssamtalene ikke var på gang da Brandtzæg ble ansatt i juli, men at han ble orientert på et tidlig tidspunkt.

- Han fikk tidlig beskjed om at vi startet diskusjoner om en mulig fusjon, sier styrelederen.

Teksum viser til Hydro-sjefen for hans begrunnelse.

- Opplevde du at fusjonssamtalene har hatt betydning i Brandtzægs beslutning?

- Det kan ha vært en faktor, uten at jeg skal spekulere i det, sier Teksum.

Gamle kjente

Det vakte oppsikt da den tidligere DNB-toppen hanket inn Brandtzæg som ny toppsjef i Yara i sommer, etter å han selv ble innsatt som ny styreleder i mai.

Brandtzæg var imidlertid ingen ukjent person for Teksum, som har ved siden av å lede DNBs storkundevirksomhet i en årrekke, inntil i forrige uke ledet Hydros bedriftsforsamling.

Organet er obligatorisk i alle aksjeselskaper med over 200 ansatte, og fører tilsyn med styrets og daglig leders forvaltning av selskapet.

Avviser Haslestad-kandidatur

Brandtzæg, fra Hydro-kommunen Karmøy, har jobbet i selskapet nær hele sitt voksne arbeidsliv og er av de fleste ansett som "Mr Metal".

Han var ment å overta etter Haslestad, som var tiltenkt en rådgiver-rolle frem til han når pensjonsalder ved 65 år neste år. Nå vil Yara-sjefen fungere i sjefsrollen inntil videre.

Teksum avviser imidlertid at Haslestad vil være en kandidat i den kommende ansettelsesprosessen.

- Han er ikke en kandidat fordi han skal gå av med pensjon, sier Yara-toppen.

Må begynne på nytt

Teksum utelukker ikke at Yaras neste toppsjef finnes blant kandidatene fra forrige runde, selv om Brandtzægs da ble vurdert som den beste.

- Vi må begynne litt på start igjen, men det er klart det var mange kandidater som var inne i bildet, sier styrelederen.

Han ønsker ikke å kommentere hvor mye bransjeerfaring veier i en slik vurdering. Teksum har stort sett kun fått positive tilbakemeldinger på ansettelsen av Brandtzæg.

- Dette må styret jobbe sammen om, så i og med at dette er så ferskt så har ikke vi fått anledning til å diskutere nøyaktig hvordan vi angriper dette igjen, sier han.

- Ikke desperate

Styrelederen tør heller ikke si hvor lang tid det vil ta å finne Haslestads erstatter, eller hvor lang tid forrige runde tok.

- Dette er så ferskt at vi må bruke litt tid nå, og vi er jo ikke desperate. Yara er en meget god organisasjon med mange dyktige folk, og virksomheten den løper jo videre, sier han.

Teksum bekrefter at det ikke finnes noe utestående mellom Yara og Svein-Richard Brandtzæg.

- Vi tar hans beslutning til etteretning, sier han.

Fungerende konsulent

Jørgen Ole Haslestad har vært konsernsjef i Yara siden 2008 og var medlem i selskapets styre fra 2004 til 2008.

Han har flere ganger tidligere overfor DN unnveket å svare på hvor lenge han ville bli sittende, men aldri gitt inntrykk av å ville gi seg.

Det var før han ble skiftet ut ett og et halvt år før fylte pensjonsalder, for å gå over i en konsulentrolle i selskapet frem til det tidspunkt han fylte 65 år.

Brandtzæg var ment å erstatte ham senest 1. februar 2015.

Nå fortsetter Haslestad inntil videre.

Les også:
Brandtzæg fortsetter som toppsjef i Hydro  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.