Rystad Energy mener omsetningen av eiendeler på norsk sokkel vil ta seg opp i tråd med at kjøper og selgers prisforventninger er mer på linje etter E.ONs salg av sin norske virksomhet og Det norske oljeselskaps kjøp av Svenska Petroleums norske datterselskap.

Det kan bli annonsert flere transaksjoner før jul, sier administrerende direktør Jarand Rystad i Rystad Energy til TDN Finans onsdag.

Forventninger

Rystad mener det var ventet, men samtidig positivt, at det nå skjer transaksjoner. Slike transaksjoner gjør at man får optimalisert eierskapet slik at de som har vilje og evne til å satse får tak i disse eiendelene heller enn at selskaper som ikke kan satse sitter på arealer.

-I den forstand er dette veldig positivt. Det har vært et vakuum lenge når det kommer til E.ON, som annonserte ønske om salg for nesten et år siden. De gjør gode kjøp de som kjøper seg inn nå, sier Rystad.

Prisingen av eiendelene reflekterer en høyere oljepris enn det som fremgår av forward-kurven, mener han.

- Prisingen viser forventninger om at oljeprisen skal opp, sier Rystad.

Venter flere transaksjoner

Han venter at det kommer flere transaksjoner fremover i lys av at kjøper og selgers prisforventninger nå stemmer mer overens. Det er veldig mye som er til salgs på norsk sokkel, ifølge ham.

- Jeg tror markedet nå har blitt realitetsorientert slik at det dermed er større sannsynlighet for at de andre transaksjonene også skjer, sier han.

Disse transaksjonene kan begynne å skje alt før jul, men noe vil nok trekke over i neste år.

- Samtidig er det også en nervøsitet for at prisene kan begynne å gå opp igjen og at man dermed ikke får gjort de gode kjøpene det nå er mulighet for, sier han.

Splitter opp eiendeler

Det som avgjør hvem som er på kjøpersiden er størrelsen på lommeboken, mens de som har behov for kontanter vil selge.

Rystad viser videre til at hovedtrenden de seneste ti årene har vært at amerikanske selskaper har forlatt sokkelen, mens europeiske og asiatiske har kommet inn.

- Nå er trenden at en del av de europeiske energiselskapene begynner å splitte opp eiendelene sine og trekke seg tilbake, dette fordi energibildet i hele Europa endrer seg, sier han.

Asiatiske selskaper

Dermed gjenstår det at de mest aktuelle kjøperne på sokkelen er asiatiske selskaper eller private equity-finansierte engelske eller norske aktører.

- Private equity er såpass forutseende at de innser at vi er inne i en skikkelig oljepris-dal nå, og at dette er tidspunktet for å gjøre gode avtaler, sier han.

Han legger til at asiatiske selskaper her må tolkes i bredeste forstand, altså inkludert Russland, Midtøsten og det fjerne østen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Fridman står bak gigantkjøpet på norsk sokkel

Politivåpen skal ikke lenger være ladd

Landslagskamp ga tidenes TVNorge-tall

Se DNTV: Slik fungerer Apple Watch

Slik fungerer Apple Watch
En kort gjennomgang av noen funksjoner.
02:57
Publisert: