Hun står på scenen under Statoils energiseminar i Grieghallen i Bergen. Oljedirektoratets sjef Bente Nyland er ikke helt fornøyd.

- Ved årsskiftet ventet vi at det skulle bli levert inn 13 planer om utbygging og drift på norsk sokkel i løpet av de neste to årene.  Så langt er det ikke levert inn en eneste en. Er dette et tegn på forsinkelser eller at investeringslysten har avtatt?

I pausen etter foredraget sier Nyland til DN at hun tror svaret er en kombinasjon av begge faktorer. Utsettelser av prosjekter har for så vidt også vært vanlig tidligere i historien. Likevel har hun merket et kraftig stemningsskifte i bransjen. Det kom etter nyttår.

- Det gjorde det, da var det noe som slo inn, sier Nyland.

Lover kapitaldisiplin

Ikke minst Statoil har sendt nye signaler om kapitaldisiplin. Etter å ha prioritert produksjonsvekst i mange år, fortalte Statoil-sjef Helge Lund under selskapets årlige kapitalmarkedspresentasjon i London i februar at selskapet nå skal prioritere lønnsomhet.

Oljedirektoratet bekymrer seg for utsettelse i prosjektene av flere grunner. En grunn er at mange av prosjektene er knyttet til relativt små funn. Mange av disse må bygges ut før infrastrukturer og plattformer stenges ned. En plansje Nyland la frem under seminaret torsdag, viser at snittstørrelsen på norske funn, dersom en unntar gigantene Johan Sverdrup og Johan Castberg, er på rundt 30 millioner fat – faretruende nær grensen for lønnsomhet.

Nyland advarer også oljeselskapene mot å høyne avkastningskravene i jakten på mer kapitaldisiplin.

Struper ikke investeringene

Statoils folk bedyret likevel torsdag fra scenen at selskapet langt fra har strupet investeringene på norsk sokkel.

- Det er så langt fra virkeligheten som det går an, sier Arne Sigve Nylund, sjef for norsk sokkel.

Han viser til at investeringene har økt med 75 prosent siden 2010. Økningen har gjort selskapet opptatt av å gå gjennom både utbyggingsprosjekter og driftsmetoder på nytt, for å kutte kostnader.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.