Kostnadsreduserende tiltak i oljeselskapene og leverandørindustrien har bidratt til å redusere balanseprisene i flere planlagte utbygginger fra 50-80 dollar per fat til 35-45 dollar per fat, skriver Norges Bank i Pengepolitisk rapport 1/16.

«Det gjør at flere utbygginger enn tidligere ventet kan bli satt i gang fremover», skriver sentralbanken.

I 2019 anslår sentralbanken at petroleumsinvesteringene vil øke med tre prosent. Økt feltutbygging er den viktigste faktoren bak veksten. Anslagene for petroleumsinvesteringene i 2016 til 2018 er nedjustert siden desember.

Sentralbanken viser til at anslagene for feltutbygging er basert på at utbyggingen av feltene Butch, Zidane, Trestakk og Utgard (Alfa Sentral) vil komme i gang i løpet av 2016. Videre legges det til grunn at prosjektene Snorre 2040, Johan Castberg og fase to av Johan Sverdrup vil bli sanksjonert mot slutten av 2017.

Flere andre utbyggingsprosjekter, som Pil og Bue, Skarfjell og Fogelberg, kan også bli satt i gang i 2017 til 2019. Samlet anslår vi at feltutbyggingen vil være noe høyere i prognoseperioden enn i 2015.

«Lavere oljepris og kostnadskutt i oljeselskapene førte til at leteinvesteringene falt klart fra 2014 til 2015. Vi anslår at leteinvesteringene vil falle med ytterligere 13 milliarder kroner i år, i tråd med investeringstellingen for første kvartal. Lavere borekostnader og høyere oljepris fremover vil trolig føre til at letingen tar seg noe opp igjen i 2017 til 2019», heter det.

Følg markedet på DN Investor

Les også:  Norges Bank kutter renten

Kronen styrkes: - Nå må vi vente en rekyl opp igjen etterpå

Citi: - En krise er underveis. Den kommer nå

Boligprisene skal rett opp - med ett unntak (DN+)

Dersom den nye prognosen slår til skal oljeprisen opp 25 prosent - og deretter opp 20 prosent til
 

Se DNtv:

Her ødelegger Norges Bank 60,4 millioner kroner
Men hvor lang levetid har egentlig en norsk pengeseddel?
01:25
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.