I tirsdagens Dagens Næringsliv gikk skipsreder Anne Jorunn Møkster og oljeservicegründer Ståle Kyllingstad hardt ut mot styringen av Statoil. Oljeselskapet er ikke opptatt av langsiktighet, mente de to. Begge vil ha sterkere politisk styring av selskapet.

Kyllingstad mener staten bør kjøpe opp selskapet og ta det av børs.

Jarand Rystad mener også at selskapet er blitt for mektig. Hans oppskrift for å løse problemet er annerledes enn det Kyllingstad foreslår.

– Vi har en monopolistisk situasjon på innkjøpssiden på norsk sokkel. Det er en stor svakhet ved norsk sokkel. Det hadde vært mye sunnere for norsk sokkel om vi hadde et sterkt Hydro, slik vi hadde før. Det hadde tvunget Statoil til å tenke annerledes, mer markedsmessig og strategisk, sier han.

– I og med at de er så sterke som de er, har vi ikke tilstrekkelig konkurranse på innkjøpssiden på norsk sokkel. Det beste for norsk sokkel og Norge hadde vært å splitte Statoil, sier Rystad.

– De misbruker sin makt ved å presse ned prisene for mye?

– Statoil gjør det rette sett fra selskapets side. De har et mandat å skape lønnsomhet for sine aksjonærer. Det er myndighetene som ikke gjør det rette, sier han.

– Du vil splitte selskapet i to likeverdige norske selskaper?

– Ja, i to børsnoterte selskaper. Det må gjøres på en intelligent måte som skaper langsiktighet. Det må også gjøres for å skape mer optimale infrastrukturløsninger for norsk sokkel. I mange tilfeller er løsningene ikke samfunnsøkonomisk fornuftige selv om det er fornuftige for Statoil, sier Rystad.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.