Det er Ugandas riksrevisjon som har avslørt omfattende uregelmessigheter med bistandsmidler i landet.

– Dette er tyveri fra lutfattige mennesker i Nord-Uganda som har vært utsatt for konflikt og vanstyre i årevis. Vi har nulltoleranse for korrupsjon og annet pengemisbruk, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås (SV). Han sier han nå vil til bunns i denne saken.

– Vi undersøker nå grundig omfanget av svindelen. Sammen med de andre giverlandene skal vi sørge for at alle fakta kommer på bordet, sier Holmås. Pengene det ikke kan gjøres rede for, vil han kreve tilbake.

60 millioner fra Norge
Norge har bidratt med rundt 60 av 155 millioner kroner til gjenoppbygging av Nord-Uganda. De andre giverne inkluderer blant annet Storbritannia, Sverige, Irland og Danmark.

Rapporten som ble lagt fram av den ugandiske riksrevisjonen forrige fredag, retter skarp kritikk mot statsministerens kontor i hovedstaden Kampala. Den konkluderer med omfattende uregelmessigheter og svindel av 75 millioner kroner, inkludert 27 av de millionene Norge har bidratt med. Holmås sier det er et lyspunkt at det er Ugandas eget kontrollapparat som har avslørt misbruket.

– Norge har gjennom mange år støttet oppbyggingen av Ugandas riksrevisjon. Denne saken viser hvor viktig slikt samarbeid er. En solid riksrevisjon avslører uregelmessigheter og hindrer svindel og misbruk av offentlige penger, sier Holmås, som er glad samarbeidet på dette området skal fortsette. (©NTB)

Les også: Her kan du sjekke hvordan u-hjelpen brukes (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.