Den kriserammede papirprodusenten Norske Skog har kranglet med sin revisor EY om verdsettingen av selskapets fabrikker og anlegg. Styret i selskapet har ment verdiene i regnskapet er berettiget, mens revisor har ment at verdien burde vært skrevet ned med minst to milliarder kroner.

Norske Skog og revisor EY har derfor blitt enige om å gå hvert til sitt, og Norske Skog har lovet å finne en ny revisor for valg på selskapets generalforsamling denne uken.

Nå er det klart at selskapet sliter med å finne noen som vil ta på seg oppdraget.

I en melding til Oslo Børs tirsdag morgen skriver selskapet at valg av revisor vil gjøres om til et orienteringspunkt, og at det vil bli kalt inn til ekstraordinær generalforsamling for valg av revisor senere.

Krav om revisor

Norske Skog er lovpålagt å ha revisor, i ytterste konsekvens kan et selskap tvangsoppløses hvis det ikke har en revisjonsavtale som er i henhold til reglene for almennaksjeselskaper. Det haster derfor for selskapet å finne en ny revisor som er villig til å ta på seg oppdraget.

Carsten Dybevig, kommunikasjonsdirektør i Norske Skog.
Carsten Dybevig, kommunikasjonsdirektør i Norske Skog. (Foto: Norske Skog)
- Prosessen vil ta fire til åtte uker, og vi vil kalle inn til ekstraordinær generalforsamling straks etter nedskrivingsvurderingen er klar. Vi har en samforståelse med Finanstilsynet om dette, sier kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig i Norske Skog til DN.

Også Finanstilsynet følger saken etter at EY i sin beretning skrev at de mente fabrikkene burde skrives ned med minst to milliarder kroner:

– Vi kan konstatere at det knyttes vesentlig usikkerhet til Norske Skogs finansielle stilling i lys av revisors beretning. Finanstilsynet vil for sin del avvente utviklingen i saken før vurdering av om det skal foretas en nærmere kontroll av selskapets regnskaper, sa Anne Merethe Bellamy, direktør for markedstilsyn i Finanstilsynet til DN i begynnelsen av mai.

Norske Skog mener Finanstilsynet har vært passive.

- Vi synes Finanstilsynet har vært ganske passive i denne saken. Vi skulle ønske tilsynet kunne kommitert seg før vår generalforsamling til å ha foretatt en gjennomgang av sakskomplekset, sier Dybevig.

Opp til generalforsamlingen

Det er selskapets generalforsamling som formelt velger ny revisor.

Leder i revisorforeningen, Per Hanstad, har tidligere uttalt til DN at det er veldig sjelden et selskap ikke blir enig med revisor til slutt, selv om en er uenige.

Kredittanalytiker Thomas Faeh i meglerhuset Carnegie følger Norske Skog nøye.

– Det vil overraske meg om de finner en høyprofilert revisor, som EY, som vil være villig til å stikke hodet frem og si at EY tar feil, at fabrikkene er mye mer verdt, sier Faeh, som tror selskapet kan komme til å velge et mindre, norsk revisjonsfirma, sa han til DN i begynnelsen av mai, da omfanget av uenigheten mellom Norske Skog og EY ble kjent.

Gjør nedskrivingsvurdering

Selskapet ber nå om konsulenthjelp.

"For å støtte overgangen og utnevnelsen av ny revisor har Norske Skog bedt Boston Consulting Group om å gi en oppdatert bransjeanalyse som grunnlag for Norske Skogs nedskrivningsmodell", heter det.

Og videre:

"En ny nedskrivningstest vil gjøres av selskapet før andrekvartalsrapporten. En eller flere revisorer vil inviteres til å delta i prosessen frem til oppdaterte nedskrivningstall".

DN har tidligere skrevet at dagens revisor EY kan gjøre det vanskelig for selskapet å finne en ny revisor da en ny revisor plikter å spørre EY om det er forhold som tilsier at det ikke kan påta seg oppdraget.

LES OGSÅ OM:

– Sjokkert over hva norske vinimportører forteller om andre firmaer  (+)

Varsler kraftig økning i strømprisen dnPlus (+)

Ble aksjeplukker på alpetur dnPlus (+)

 

 

- Anbefalt av DNtv:

Episode 1: Sunniva på vei mot Norseman
Sunniva (35) har et helt spesielt mål når hun skal delta i Norseman for første gang
02:05
Publisert:

Dette er alt som er igjen etter angrepet mot Taliban-lederen
Afghanske myndigheter bekreftet søndag at Taliban-leder mulla Akhtar Mansour er død. Angrepet vil trolig gjøre det vanskelig å få i gang fredssamtaler med opprørsbevegelsen. USAs utenriksminister John Kerry, forsvarer angrepet.
00:49
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.