Styremedlem Siri Beate Hatlen trekker seg fra styret i papirprodusenten Norske Skog med umiddelbar virkning, opplyser selskapet i en børsmelding fredag ettermiddag. 

I meldingen opplyses det at valg av styremedlemmer vil skje på selskapets ordinære generalforsamling 21. april og at nominasjonskomiteen er informert om at Hatlen trekker seg. 

I desember ble det kjent at  en gruppering bestående av storaksjonær Blackstones kredittinvesteringsselskap GSO Capital, sammen med en annen aksjonær, Cyrus Capital Partners, krevde ekstraordinær generalforsamling i selskapet og at tre av de sittende styremedlemmene ble kastet. Blant dem var Siri Beate Hatlen. I tillegg vil de ha ut Ole Enger og Karin Bing Orgland. De to sistnevnte trakk seg frivillig fra styret i forbindelse med den ekstraordinære generalforsamlingen i begynnelsen av januar.

Samme gruppering har gjennom samtaler med selskapet fått igjennom en plan for restrukturering av gjelden i selskapet som har forfall i 2016 og 2017.

Det mer enn 50 år gamle selskapet med 2700 ansatte er i dyp gjeldskrise. Den tidligere industrisuksessen har gått med milliardtap hvert år siden 2008, har en prekær gjeld på over åtte milliarder kroner og en egenkapital som nærmer seg null. Første låneforfall er på en milliard kroner i juni og det er høyst usikkert om selskapet er istand til å betale.

Utsettelse

Den opprinnelige fristen kreditorene fikk for å akseptere planen for restrukturering av Norske Skogs gjeld, gikk ut 4. februar. Men en gruppe kreditorer, frontet av investeringsbanken Citi, fikk utsatt fristen til 26. februar ved en midlertidig forføyning til en domstol i New York. Denne kreditorgruppen mener redningsplanen favoriserer enkelte obligasjonseiere på bekostning av andre, noe Norske Skog-ledelsen bestrider. Hvorvidt planen er lovlig, skal avgjøres av domstolen.

Men domstolen rekker ikke å behandle saken ferdig før fristen for å godta planen utløper. Den endelige høringen skal gjennomføres 2. mars, ifølge Reorg Research, en nyhetstjeneste for restrukturering i USA. Dermed går det mot en utsettelse.

– Ingen endelig beslutning er tatt i de styrende organer i selskapet ennå, men det er sannsynlig at tilbudet vil bli utvidet til etter rettsmøtet 2. mars 2016, opplyste kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig i en epost til DN torsdag.

Tilbudet vil innebære en reduksjon i netto gjeld på rundt én milliard kroner og redusere årlige rentebetalinger med om lag 150 millioner kroner.

Norske Skog har en samlet gjeld på cirka 12,5 milliarder kroner, hvorav drøyt ni milliarder er rentebærende gjeld, i all hovedsak obligasjonsgjeld. Netto rentebærende gjeld er 8,5 milliarder kroner.

Tidligere denne uken ble det kjent at det er betydelig uenighet mellom Norske Skog og selskapets revisor, Ernst & Young, om prinsippene som skal legges til grunn i nedskrivningstester. Hvis synet til revisoren legges til grunn vil det bli betydelige nedskrivninger eller en revisjonsberetning med forbehold.

DN har så langt fredag ikke lykkes i å få Hatlen til å kommentere saken. I en SMS til DN skriver Hatlen: «Er på Lillehammer og åpner Ungdoms-OL».

Hatlen er styreleder for Ungdoms-OL, der åpningsseremonien altså går av stabelen fredag kveld.

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Utelukker ikke nye Aker Solutions-kutt

Avinor skeptisk til flypassasjeravgift

Tobakksgigant: – Frarøvelse av eiendom (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Lise (30) hadde ikke løpt noe særlig før hun løp maraton på sju kontinenter

Lise (30) hadde ikke løpt noe særlig før hun løp maraton på sju kontinenter
Det har vært et eventyr, sier Lise Grønskar, som ved siden av nattevaktjobbing i Dagbladet og deltidsjobb som flyvertinne har brukt 2015 på å løpe i fjellene ved Machu Picchu, over is på Antarktis og gjennom vinbarer i Frankrike.
02:58
Publisert: