Tidligere i uken uttalte konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Norske Skogindustrier til Dagens Næringsliv at selskapet håper å få statens obligasjonsfond til å kjøpe opptil 70 prosent av et nytt obligasjonslån.

Regjeringen har i lagt opp til at det vil bruke opptil 50 milliarder kroner på å investere i nye obligasjonslån. Pengene skal i utgangspunktet investeres i selskaper som har såkalt "investment grade"-rating. I dag ble Norske Skogs rating hos Moody's senket til B2, noe som er langt unna "investment grade".

Lån med B2-rating betegnes som spekulative i Moody's rangeringssystem. Norske Skog må oppgraderes fem nivåer for å komme på det nivået regeringen i utgangspunktet ønsker å investere i.

Les også: Moody jekker ned Norske Skog

Langt frem til honningkrukken
Regjeringen åpner for å vurdere selskaper med lavere kredittvurdering, men da med mindre penger.

- Vi kommer nok til å gå lengre i beskrivelsen av hvordan dette skal gjøres i forskriftene, men de er ikke ferdige ennå. Vi ønsker oss en moderat risikoprofil, men med litt slingringsmonn, sier finansminister Kristin Halvorsen til DN.no før nedgraderingen av Norske Skog ble kjent.

Halvorsen sier at man foreløpig ikke har bestemt om det skal være en øvre grense for hvor stor andel av den enkelte obligasjon fondet skal kunne investere i.

Avviser å gå inn med 70 prosent
Rynning-Tønnesens håp om at statens skal ta 70 prosent i nye obligasjonslån er likevel ikke realistiske.

- Vi kommer nærmere tilbake til det i forskriftene. Jeg ser for meg at det må være handlingsrom. Men å ta så store andeler kommer vi ikke til å gjøre, sier Halvorsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.