Før jul i fjor ble gruveselskapet Northland Resources slått konkurs, og selskapet oppga at gjelden til obligasjonseiere og leverandører var på nær syv milliarder kroner.

Nå viser det seg at gjelden etter konkursen for Northland-selskapene er på hele 12,1 milliarder svenske kroner, ifølge den svenske avisen Norrbottens-Kuriren, som har fått tilgang til boberetningen.

- Det är inte klokt. Når det gjelder gjeld er dette definitivt toppen i Sverige gjennom alle tider, sier den erfarne bostyreren Rolf Åbjörnsson til avisen.

Gjeldsanslaget kommer fra beretningen fra Northland-bostyreren Hans Andersson, som har ansvaret for flere konkursrammede selskaper i Northland-sfæren. De Northland-selskapene som er utenfor Sverige er det andre som håndterer.

Tidobling

Da Northland Resources gjorde nye funn i 2007 var forventningene skyhøye, og meglerhuset Pareto anslo at gruveselskapet ville tidobles til 60 milliarder kroner. Sånn gikk det ikke. De siste to årene har selskapet vært i kontinuerlig krise. Da selskapet endelig fikk produksjonen i gang som det skulle, falt malmprisene dramatisk, og dermed svant hele driftsgrunnlaget.

Boet estimerer eiendelene i selskapet til en verdi på rundt 1,8 milliarder kroner med den norske virksomheten, etter at det er lagt ned rundt ti milliarder kroner i prosjektet.

Gjelden, med den norske virksomheten, er rundt 14 milliarder. Av gjelden er 8,2 milliarder kroner til obligasjonseierne, som ventes å sitte igjen med småpenger.

 

Les også:

Northland stanser driften  

Fra en milliard til en neve dollar dnPlus

Fra 60 mrd. til minus syv dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.