Flyselskapet Norwegian gjorde det bedre enn ventet i årets andre kvartal.

Kvartalsrapporten som ble lagt frem torsdag viser et overskudd før skatt på 277 millioner kroner, opp fra 125 millioner kroner i tilsvarende kvartal ifjor. På forhånd var det ventet et resultat før skatt på 192 millioner kroner, ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans.

- Dette har vært godt kvartal for Norwegian hvor vi ser tydelige resultater av den strategien selskapet har lagt. Vi har endelig kommet i gang med langdistanseflygningene og vi har åpnet ny base i London. Samtidig har vi greid å kutte kostnadene, noe som er helt nødvendig i en så konkurranseutsatt bransje som luftfarten, sier administrerende direktør Bjørn Kjos i en pressemelding fra Norwegian.

Omsetningen endte på fire milliarder kroner, en oppgang på 27 prosent sammenlignet med tilsvarende kvartal fijor.

Målt i antall passasjerer reiste 5,5 millioner med Norwegian i andre kvartal. Det er over en million flere enn samme periode året før, og en økning på 23 prosent. Trafikkveksten (RPK), som er antall passasjerer ganger antall kilometer fløyet, var høyere med 35 prosent. Dette henger blant annet sammen med at hver Norwegian-passasjer nå flyr vesentlig lenger enn de gjorde for ett år siden.

Kostnadsreduksjonen var på 9 prosent i kvartalet, opplyser selskapet.

Produksjonsveksten, målt tilgjengelige setekilometer (ASK), som er distanse fløyet ganger med antall seter, var på 34 prosent i kvartalet. Veksten er ifølge Norwegian selv gjennomgående i alle markeder. Fyllingsgraden i andre kvartal var 77 prosent, opp ett prosentpoeng sammenlignet med samme kvartal året før. På langdistanserutene har Norwegian hatt en fyllingsgrad på 96 prosent.

Kuttet anbefalingen
Norwegian har hatt en eventyrlig opptur på børsen, men nå er det slutt, spår flere analytikere. To meglerhus har nedjustert lavprisflyselskapet denne uken:

Arctic Securities kuttet utsiktene til Norwegian med øks:

Analytiker Kenneth Sivertsen spår bratt nedtur i selskapets inntjening, og endrer anbefalingen fra kjøp til hold.

- Med bakgrunn i en ufordelaktig utvikling i styrkeforholdet mellom dollar og den norske kronen, samt økning i drivstoffprisene, er Norwegians kostnader under press, skrev han i en oppdatering mandag kveld.

Han påpekte samtidig at bestillingene av nye fly er i dollar, og at selskapets gjeld er i samme valuta. Den sterke dollaren øker kostnadene for Norwegian med rundt 450 millioner kroner på årsbasis, nærmere ti kroner per aksje, anslo analytikeren. Lave introduksjonspriser på nye ruter trekker også i negativ retning, mener han.

Onsdag fulgte Fondsfinans etter og spådde nedtur for Norwegian: De nedjusterte Norwegian til nøytral fra kjøp, og reduserte kursmålet til 265 kroner per aksje fra 300 kroner. Meglerhuset mener gode trafikktall kommer på bekostning av svakere yield og Rask.

Åpner base i USA
Sist helg ble det også kjent at Norwegian åpner en egen flybase i New York eller Florida med amerikanske ansatte i oktober. Om ett år jobber 800 ansatte på langrutene.

- De neste par årene vil vi først og fremst vokse på ruter til og fra USA. Det er logisk, fordi de største trafikkstrømmene er der i dag, sa Kjos til Dagens Næringsliv.

- Jeg tror fortsatt på Asia, men vi skal først og fremst følge trafikken, sa han.

Les mer her: Norwegian åpner base i USA

NORWEGIAN