Rystad Energy mener Det norske oljeselskaps kjøp av Svenska Petroleums norske portefølje er billig, mens DEAs kjøp av E.ONs virksomhet på norsk sokkel synes riktig priset.

Det opplyser administrerende direktør Jarand Rystad i Rystad Energy til TDN Finans onsdag.

BAKGRUNN: Det norske kjøper Svenska Petroleum

Rystad viser til at Svenska porteføljen er på omkring 100 millioner fat i funn pluss noe leting.

Vanlig prising for funn som er sannsynlig kommersielle, som de fleste av Svenska sine funn er, er 2-3 dollar per fat, ifølge Rystad.

- Altså burde prisen være 200-300 millioner dollar. I så måte ser 75 millioner dollar ut til å være en overraskende lav pris, men jeg tar forbehold om at det er ting i avtalen som ikke er kjent, skriver han i en epost til TDN Finans.

E.ON porteføljen er på omkring 130 millioner fat i felt i produksjon, 110 millioner fat i funn, pluss noe leting.

Vanlig prising for felt i produksjon er opp mot 7-12 dollar per fat. Altså burde prisen være 1.100-1.900 millioner dollar.

- I så måte ser 1600 dollar ut til å være en riktig pris, skriver Rystad.

Rystad legger til at avtalene er viktige for kalibrere forventninger om salg på sokkelen og kan gjøre at det løsner nå når det gjelder salg av alle de feltene som er til salgs på sokkelen.

- Kjempekupp

Administrerende direktør Bjørn Inge Tønnessen i Spike Exploration mener også Det norske oljeselskap har gjort en svært god avtale i kjøpet av Svenska Petroleums norske virksomhet.

- Det ser ut som om Det norske har gjort et kjempekupp med relativt store andeler i to førsteklasses funn, Garantiana og Krafla, sier han i en epost til TDN Finans.

Spike Exploration har ikke andeler på Krafla, men har en eierandel på 30 prosent i Garantiana, hvor Total er operatør med 40 prosent. Etter kjøpet av Svenska Petroleums andel har Det norske oljeselskap den resterende andelen på 30 prosent.

Attraktiv sokkel

Tønnessen mener norsk sokkel er attraktiv, og at det sannsynligvis kommer flere transaksjoner i tiden fremover. Gårsdagens transaksjoner kan være en katalysator for ytterligere salg og kjøp på norsk sokkel.

- Norsk sokkel er attraktiv, og det kommer sannsynligvis flere transaksjoner i tiden fremover, sier han.

Når det kommer til hvem som vil være kjøperne i dagens marked venter han at det vil være aktører som har mye kontanter tilgjengelig.

- I den sammenheng er det interessant å se at det nå har kommet andre type investorer inn på norsk sokkel - ikke bare de tradisjonelle oljeselskapene, men mer finansielle investorer, sier Tønnessen.

 

Les også: – Nå starter kampen om de digitale bankkundene

Millionkontrakt til Aibel på Sverdrup-feltet

- Norsk byggebransje er ikke lenger norsk

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bordtennis, lavvo og strandstoler. Googles kontorer er litt annerledes:

Bordtennis, lavvo og strandstoler. Googles kontorer er litt annerledes.
Sjef i Google Norge, Jan Grønbech, tror de ansatte jobber bedre når de har et lekerom.
02:10
Publisert: