Norwegian har i flere år hatt en dominerende stilling på lavprisflymarkedet her til lands. Utfordringen kommer ikke lenger bare fra Ryanair, for nå kommer det nye britiske og spanske aktører, som Flybe Nordic og Vueling, inn på det norske markedet.

Disse har lavere billettpriser enn Norwegian, ifølge den siste utgaven av flyprisindeksen, som publiseres av reisesøkemotoren Travelmarket.no.

Populært norsk marked
- Det etterhvert mer varierte tilbudet av lavprisbilletter er også et tydelig tegn på at mange utenlandske lavprisselskaper finner det norske markedet attraktivt og kjøpedyktig, sier daglig leder Svein Erik Søgård hos Travelmarket.no.

Ifølge Søgård bør de som overveier en liten tur til Sveriges hovedstad i løpet av sommeren se seg godt om ved billettbestilling.

- De siste årene har Norwegian konsekvent vært det billigste selskapet til Stockholm. Nå er den tiden forbi, sier han og viser til tallene.

Nykomling utfordrer
Det britisk-finske lavprisselskapet Flybe Nordic etablerte seg for et par måneder siden på ruten mellom Oslo Gardermoen og Stockholm Bromma.

- Det kan man allerede se på billettprisene. Den billigste tur-retur-billetten med Flybe Nordic med avreise i uke 26 koster 608 kroner. Det er litt dyrere hos Norwegian som vil ha 803 kroner, eller 32 prosent mer, for en tilsvarende billett, sier Søgård.

Norsk Flyprisindeks kommer ut hver måned og viser utviklingen i flyprisene til ti utvalgte europeiske og oversjøiske destinasjoner. Den siste utgaven har tatt temperaturen på prisene i uke 26, med avreise i perioden 25. juni til 1. juli 2012.

Store prisvariasjoner
Søgård trekker frem nok et eksempel hvor både Norwegian og SAS blir utfordret på pris.

- Det spanske lavprisselskapet Vueling, som fra 25. juni, flyr to ganger i uken mellom Stavanger og Barcelona til en frapris på 1731 kroner tur-retur. Å fly via Oslo med Norwegian vil komme på rundt 4000 kroner, mens SAS kan gjøre turen for 4400 kroner på deres nye direkte sesongrute fra Stavanger, sier han.

Eksemplene viser først og fremst at man skal se seg godt om før man bestiller flyreisen, mener Søgård.

I tillegg til Norwegian, som har en markedsandel på 30 prosent på internasjonale flyreiser fra Gardermoen, er Ryanair det nest største lavprisselskapet på det norske markedet. Vueling er Europas fjerde største lavprisselskap og den nærmeste konkurrenten til Norwegian, som ligger på tredjeplass i Europa.

Les også:
Norwegian flyr flere og fullere fly
Norwegian inngår leasingavtale for Dreamlinere
Kjos kaprer Sverige
Én ting kan ødelegge mye for Norwegian
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.