Analytikere ser flere negative effekter for Norwegian Air Shuttle ved at Storbritannia melder seg ut av EU.

Analytiker Magnus Berg i Arctic Securities ser flere punkter som trekker i negativ retning for Norwegian i etterkant av Brexit-avstemningen, blant annet negative valutaeffekter.

- Norwegian har mye kostnader i euro og dollar og nå svekker kronen seg mot disse valutaene. Dersom ikke kronen korrigerer inn igjen kan EPS-estimatene for 2016 og 2017 falle med 5-10 kroner på bakgrunn av dette, sier Berg til TDN Finans.

Økt usikkerhet

Han peker samtidig på at Brexit kan bety lavere økonomisk vekst, spesielt i Storbritannia, og at landet muligens må inngå en ny flyavtale med USA. Han mener dette kan skape mer støy rundt trafikkrettighetene til Norwegians langdistansesatsing.

- Norwegian har også et betydelig capex-program i tiden fremover, og volatiliteten som skapes rundt Brexit gjør at det blir økt usikkerhet knyttet til privat flyfinansiering, sier Berg.

Berg tror imidlertid utfordringene er håndterbare på mellomlang sikt. Han mener det er sterke insentiver for å få på plass nye handelsavtaler, og at effekten på europeisk og global vekst ventes å være begrenset.

- Men det vil nok skape økt volatilitet fremover, sier han.

Pundkostnader kan motvirke

Pareto Securities trekker også frem valutaeffekter som den største effekten for Norwegian Air Shuttle knyttet til Brexit. Samtidig venter de at kostnadene til Norwegian i pund vil motvirke dette delvis.

På kort sikt venter analytikerne en nedgang i britiske fritidsreiser, som følge av svekket kjøpekraft for forbrukerne.

«Langsiktig er de viktigste spørsmålene for flyselskap trafikkrettigheter sammen med potensial for mindre reiser mellom Storbritannia og resten av Europa, ettersom Storbritannia må forhandle en ny avtale med EU», skriver analytikerne.

Pareto venter dermed at flyselskapsaksjer vil gjøre det svakere enn markedet generelt på Brexit og de tror usikkerheten vil tynge flyselskapsaksjer i de kommende månedene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Boris Johnson: - Haster ikke med EU-utmeldelsen

Åpner for ny skotsk folkeavstemning

Sjeføkonom: Klare tegn til at likviditeten begynner å bli et problem

Se DNTV:

Jensen om folkeavstemningen: - Skaper usikkerhet
Finansminister Siv Jensen (Frp) sier at brexit på kort sikt skaper usikkerhet knyttet til britenes forhold til omverden, noe som kan trekke den økonomiske veksten ned. De langsiktige effektene av en utmeldelse er hun usikker på.
01:53
Publisert: