Norske pengemarkedsrenter, som danner grunnlaget for rentene på en rekke lån i Norge, som obligasjonslån og bankenes lån til bedrifter og husholdninger, har steget markert fredag.

Tremåneders pengemarkedsrente i Norge, Nibor, er opp fem basispunkter fredag og er fastsatt til 1,09 prosent. Oppgangen kommer etter at britenes nei til videre medlemsskap i EU har ført til store markedsbevegleser.

Isolert sett kunne lavere vekstutsikter og lavere renter internasjonalt på grunn av brexit ført til en nedgang i norske pengemarkedsrenter. Sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i hedgefondet Nordkinn mener derfor at renteoppgangen er et tegn på økte påslag på grunn av innstramning i likviditeten i markedet.

- Det er klare tegn til at dollarsituasjonen har strammet seg til og at likviditeten begynner å bli et problem.

Det norske pengemarkedet er knyttet tett opp mot internasjonale pengermarkeder. Dårligere likviditet i dollar smitter derfor over på norske pengemarkedsrenter. (se faktaboks).

Beredskap

Sentralbankene i Norge, Storbritannia og eurosonen har fredag gått ut i markedet med forsikringer om at de følger situasjonen i pengemarkedene svært nøye. Sentralbankene er i alarmberedskap i tilfelle likviditetssituasjonen i banksystemet skulle stramme seg kraftig til.

Her hjemme gikk Norges Bank fredag ut med forsikringer om at den følger situasjonen nøye og har beredskap.

- Norges Bank har sagt at de har beredskap. Det er mulig at det har hatt effekt, men det har ikke hatt så stor effekt at det har hindret at det har vært en tilstramning i likviditeten, sier Wilhelmsen.

Fikk låne over helgen

Norges Bank har fredag gjennomført en auksjon av såkalte f-lån. Dette er lån mot sikkerhet i verdipapirer til fast rente og gitt løpetid. Løpetiden avhenger av likviditetssituasjonen i banksystemet.

Dette er et instrument sentralbanken bruker i sin ordinære likviditetsstyring, men ifølge Reuters ble fredagens lån gitt med uvanlig kort frist.

Bankene ble tilført 13,2 milliarder kroner i dagens auksjon. Det var 100 prosent tildeling, noe som betyr at alle bankene som la inn bud fikk tildelt lån. Lånene har løpetid til over helgen.

Wilhelmsen tror det kan bli aktuelt for sentralbanken å tilby lån med lengre løpetider fremover.

- De burde gi dem på en måned og kanskje enda mer.

Norges Banks kommunikasjonssjef Therese Riiser Waalen opplyser til DN at banken ikke kan kommentere likviditetssituasjonen utover at den «følger nøye med».

Like etter at DN var i kontakt med sentralbanken fredag la den ut et nytt f-lån for perioden 24. juni til 1. juli.

Følg markedene med DN Investor

Les mer på DN.no:

Toppmosjonistenes hjerter er syke: Risikosport d2Plus (DN+)

 

Bedragersyndromet: De er flinke - men tror suksessen er ufortjent magasinetPlus (Magasinet+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen. (DN+)

Hun får karrieren knust i EU

- Cameron forblir statsminister  

Slik reagerer britiske medier  

Erna Solberg: - Brexit er et varsku for EUs ledere  

- Brexit vil føre til børsfall verden over

Panikken brer seg på verdens børser: Britisk valgresultat skaper sjokkbølger i finansmarkedene  

- Det er brutalt. Det er dette vi fryktet skulle skje  

Asia i dag: Panikk i Asia etter "Brexit"  

Anbefalt av DNtv:

Dette er en slags revolusjon
Sjefsøkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank tror dette kan være en første dominobrikke som faller.
02:46
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.