- Jeg synes det er forferdelig tragisk at det er 35.000 passasjerer som rammes av streik, sa Norwegian-sjef Bjørn Kjos, etter å ha hasteinnkalt til et pressemøte på flyselskapets hovedkontor på Fornebu klokken 13.30.

Et fulltallig pressekorps var tilstede.

- Vi går ikke konkurs i morra, eller dagen deretter, eller dagen deretter. Vi har 2,1 milliarder kroner i egenkapital, sa den hardt pressede Norwegian-sjefen, som likevel understreket at det er en alvorlig situasjon.

- Vi har ikke råd til å streike i en evighet. Og vi vet jo at fagforeninger har streiket selskaper nedenom og hjem før, sier Kjos.

- Ikke streikebrudd

Pilotstreiken startet lørdag morgen, da 70 piloter ble tatt ut i streik.

Onsdag morgen ble antallet streikende piloter trappet opp til 650. Norwegian svarte med å kansellere alle innenriksflyvninger onsdag - noe som rammer 35.000 passasjerer.

- Vi vil ikke begå noe streikebrudd. Flyene i driftselskapet vil stå parkert, sier Kjos.

Han understreker at han har forsøkt å strekke ut en hånd til pilotene:

- De ba om en pakke, og senest i natt sendte vi avgårde en hel pakke. Men vi hørte ikke pip. De hadde gått hjem og lagt seg. Det er forhandlingsvilje, det...

Les også: Parat: Avviser at de ikke har gitt et «pip»

På spørsmål om at Parat kun sier at de trenger en policyerklæring fra Norwegian om at de er tilknyttet morselskapet svarer Kjos følgende:

- Det har vi tilbudt dem. Men det har de avslått. For å kunne finansiere våre 240 fly er vi avhengig av at bankene har en oversiktlig struktur. Vi må ha et rent selskap slik at bankene kan bedømme risikoen. Dette bestemte vi allerede i 2007. Vi er ikke de eneste som bygger en slik struktur, både SAS og British Airways gjør det, sier Kjos.

- Selvfølgelig en umulighet

- Pilotene forlanger kontroll over alle flighter inn og ut av Skandinavia, men det er selvfølgelig en umulighet. Jeg tror ingen selskaper som er i live i dag ville akseptert det, legger han til.

Det har vært fremsatt påstander om at Norwegian har planer om å slå datterselskapet pilotene er ansatt i konkurs. Det avviser Kjos på det sterkeste:

- Dette er rent spinn som er servert. Jeg vet ikke hvem som har servert dette spinnet. Man kan aldri utelukke at de kan streike datterselskapet konkurs, men vi vil ikke slå det konkurs. Vi vil aldri ønske å slå et datterselskap konkurs.

Forbundsleder Halvor Vatnar i Norwegian Pilot Union (NPU) sa tirsdag kveld til NTB at OSM hadde brukt kvelden på å ringe rundt til streikende flygere i Norge og Sverige for å tilby dem OSM-kontrakter.

- Det kan jeg bekrefte at er et falsum, sier Kjos.

- Ingen i Norwegian har diskutert dette eller hatt det på agenden. OSM har selv avvist dette, og vi i Norwegian har i alle fall ikke ringt rundt til en eneste Norwegian-pilot!

Parat: Avviser at de ikke har gitt et «pip»  

Les også: Alt du trenger å vite om Norwegian-konflikten

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.