- Med tanke på alle våre reisende, alle ansatte og selskapene som er berørt, er det gledelig at vi har oppnådd enighet og at vi kan rette blikket fremover, sier administrerende direktør Bjørn Kjos i Norwegian i en pressemelding.

Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian sier til DN at de foreløpig ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

På spørsmål om hva den nye avtalen har å si for kostnadene i forhold til hva selskapet har lagt til grunn i sine planer svarer Sandaker-Nielsen sier at det er for tidlig å anslå hva tariffavtalen har å si for selskapet kostnadsmessig, ifølge TDN Finans.

Felles struktur

Parat og Norwegian ble natt til mandag enige om ny tariffavtale, og streiken i selskapet er avblåst. Leder for kabinforeningen, Marit Lindén, sier de har fått gjennomslag for sine krav og er enige om felles struktur på tariffavtalene for Norge og Danmark.

Det har de siste dagene vært kontakt mellom partene.

Parat-leder, Hans-Erik Skjæggerud, sier han er glad for at Norwegian og Bjørn Kjos nå har inngått en avtale som svarer på kravene fra kabinforeningen.

- Vi har fått tariffavtaler som gir en felles overbygging for Norge og Danmark, og som er tilnærmet lik avtalen vi har hatt de siste fire årene. Prinsippet om norsk verneting, lovverk og forhandlingsordning har vært viktig for oss, dette videreføres nå også for våre medlemmer ved basen i København, sier Parat-lederen.

Fast jobb og norske baser opprettholdes

Avtalen som er inngått sikrer ifølge Skjæggerud de kabinansatte i Danmark fortsatt fast jobb i Norwegian.

- Ingen av de norske basene legges ned, de ansatte i Danmark er sikret fortsatt fast jobb i selskapet og avtalen knyttet til ID-billetter (ansattbilletter, red.anm) videreføres slik ordningen var før streiken. Det betyr at selskapet har trukket tilbake alle truslene som ble fremsatt i den mye omtalte tekstmeldingen som ble sendt ut av Norwegian-ledelsen under forhandlingene, sier Parat-lederen.

Lærlinger og felles avtalestruktur

Parats forhandlingssjef, Turid Svendsen, sier hun er fornøyd med at lærlingene i Norwegian også fremover vil være omfattet av tariffavtale, og at Norwegian og NHO har akseptert de krav Parat hele tiden har presentert i denne saken.

- Den felles avtalestrukturen vi nå har fått for Norge og Danmark viderefører dagens ordning knyttet til lønns og arbeidsvilkår, helt i tråd med våre krav, sier Svendsen.

Pensjon

Pensjonsspørsmålet i Norwegian har over tid vært krevende, selskapet er som kjent dømt for grove tariffbrudd i en dom fra Arbeidsretten vedrørende pensjonsspørsmål for pilotene.

- Vi har fått gjennomslag for at de kabinansatte skal ha innflytelse på egen pensjon, men har ikke klart å bli enig med selskapet om at de kabinansatte skulle holdes skadesløse for selskapets urettmessige endring av de kabinansattes pensjon. Denne saken vil nå bli gjenstand for behandling i rettssystemet, sier Svendsen, som likevel er fornøyd med å befestet bransjestandarden om rett til medbestemmelse på egen pensjon også for de kabinansatte i Norwegian.

Styringsretten

Mens partene satt hos Riksmekleren ble det fra Norwegian sendt en sms til alle ansatte, som ble oppfattet som trusler om at en eventuell streik ville få konsekvenser for den enkeltes arbeidsforhold.

- Det har vært viktig for oss å få slått fast denne måten å opptre på, ikke er forenlig med det arbeidsmiljøet vi vil ha i Norwegian. Vi har derfor krevd, og fått, en egen protokoll som slår fast at arbeidsgivers styringsrett ikke skal benytter som trussel mot en ellers lovlig arbeidskamp. For oss har dette vært viktig, for å kunne etablere et godt samarbeidsklima videre, sier Marit Lindén i Kabinforeningen.

Samhold

Samholdet gjennom konflikten har vært stor, og støtten fra en samlet norsk fagbevegelse har vært viktig for å stå i dette, sier René-Charles Gustavsen som er den eneste som har vært tatt ut i streik.

- Jeg har vært båret frem av en unison støtte fra mine kollegaer, både i kabinen og i cockpit sier Gustavsen, som sier dette lover godt for det videre samarbeidet blant de ansatte i Norwegian.

Norwegian-aksjen spretter markert opp på Oslo Børs der den stiger 4,5 prosent til 238,80 kroner.

Les også:
- Den er lagt død
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.