Høyre-politikeren Kårstein Eidem Løvaas' utspill om at NRK må innføre betalingsmur på sine nettsider er langt fra like dramatisk som det kan virke av Aftenpostens førstesideoppslag onsdag.

Ifølge avisen vil Løvaas innføre en betalingsmur på nrk.no.

– NRKs kjernevirksomhet skal være radio og tv. Nettvirksomhet utover profilering av radio- og tv-stoffet må NRK ta seg betalt for, på lik linje med andre medier, sa Løvaas til Aftenposten.

Ifølge avisen skal også Frp stille seg bak forslaget. 

Men en viktig detalj ser ut til å ha gått tapt i kommunikasjonen mellom Løvaas og Schibsted-avisen Aftenposten.

– Aftenposten siterer deg på at «Det kan skje ved at de som betaler lisens, og som ønsker nettet i tillegg, betaler en liten tilleggsavgift.» Er dette riktig?

– Unøyaktig. De som ikke betaler lisens bør betale. De som har betalt bør få pålogging. Ikke fanget opp i sitatsjekk, skriver Løvaas til DN på sms onsdag morgen.

– Han er riktig sitert

– Han er korrekt sitert i Aftenposten og har selv godkjent alle sitatene på forhånd, svarer kulturredaktør Sarah Sørheim i Aftenposten.

– Men er gjengivelsen likevel blitt unøyaktig?

– Nei, som sagt er han korret gjengitt og har selv godkjent sitatene. Så høres det ut som om han i løpet av dagen har ønsket å korrigere og presiere det han sier til oss. Det er vi selvfølgelig åpne for å la ham gjøre, sier Sørheim.

Og fortsetter:

 – Vi har ingen problemer med at han kan få lov til å endre mening og diskutere med seg selv utover dagen. Men da er det Kårstein Eidem Løvaas som endrer mening, ikke vi som siterer noen feil.

Widvey: Ikke behandlet

Aftenposten skriver at «etter det Aftenposten erfarer stiller både Høyre og FrPs stortingsgruppe seg bak dette forslaget».

Men tirsdag kveld kommenterte Widvey Aftenpostens sak slik på Twitter:

«Forslagene om NRK som er beskrevet i Aftenposten er ikke behandlet i Regjeringen eller i Høyres stortingsgruppe.»

Overfor nrk.no sier Løvaas at forslaget heller ikke er drøftet med Frp's stortingsgruppe.

Aftenposten: Betyr ikke formell enighet

– Hvor hadde Aftenposten det fra at to de to stortingsgruppene stiller seg bak dette?

– Det erfarer vi. Denne saker har vi laget basert på grundig kildearbeid over lengre tid. Høyres mediepolitiske talsmann er ikke den eneste kilden vi har snakket med, sier Sørheim i Aftenposten.

Og fortsetter:

– Selv om det ikke er formelt behandlet, kan stortingsgruppens medlemmer fortsatt ha diskutert forslaget  Vi mener heller ikke å si at dette er formelt behandlet «når vi skriver stiller seg bak». Vi mener at det er en form for enighet i fraksjonene til de to partiene om hvilken retning de ønsker å ta NRK i.

Frp: – Ikke vært diskutert

Frp's kulturpolitiske talsmann, Ib Thomsen, sier på sin side at forslaget om betalingsmur, som det er skissert i Aftenposten, hverken er diskutert i formell eller uformell forstand i Frp's stortingsgruppe.

Han avviser også at det finnes noen enighet om forslaget.

Betyr lite

Etter presiseringen blir Løvaas' forslag langt mindre drastisk.

Ifølge NRKs årsberetning for 2014 hadde cirka 97 prosent av norske hustander tv i 2013, mens 88 prosent betalte lisens.

Det vil altså kun være andelen blant de tolv prosent som ikke betaler lisens, men bruker nrk.no, som vil måtte betale mer om en betalingsmur blir en realitet.

– Ditt forslag vil ramme unge og studenter hardest da?

– Det vil, om det blir slik, føre til at de som i dag benytter seg av NRK gratis må betale i fremtiden. Den gruppen er økende, slik prognosen ser ut. Det er til og med kringkastingssjefen enig i, skriver Løvaas i Høyre i en tekstmelding.

Tror ikke på forskningsrapporter

Løvaas uttrykker til Aftenposten at han er bekymret for mediemangfoldet, og at NRKs posisjon på nett skal gå ut over de kommersielle aktørene.

Utspillet kommer kort tid etter at to rapporter, hvorav én er bestilt av Kulturdepartementet, begge har hevdet at NRKs tilbud på nett ikke truer andre medier på nett.

Men Løvaas fester liten lit til rapportene, og sier til NRK Kulturnytt at rapportene ikke gjenspeiler virkeligheten.

Les også kronikken til Kårstein Eidem Løvaas om NRK på NRK Ytring.

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors på Twitter

Les også:

NRK hadde halvparten av all tv-seing i januar

Plomberer TV-en for å slippe lisensen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.