I dagens DN skriver professor i statsvitenskap Janne Haaland Matlary om at åpne grenser til Europa gir «fritt leide» til terrorister. På bakgrunn av kronikken ønsket debattprogrammet Dagsnytt 18 på NRK henne som gjest. Matlary avslo invitasjonen.

- Fordi min kollega hadde uttalt seg om samme tema i programmet og blitt «skamklippet» av et annet NRK-program. Det har NRK ikke unnskyldt og jeg sa da at jeg vil ikke komme og uttale meg om den tematikken og dermed utsette meg selv for den behandlingen, sier Matlary til DN.

Hva synes du om Matlarys boikott av NRK? Avstemning til venstre i saken.

 

Les også: – NRK skal være allmennkringkaster, ikke Mikke Mus’ klubbhus

«Godhetsposør»

Radioprogrammet «Salongen» på NRK P2 sendte 1. september et innslag der det ble spilt av flere klipp fra den pågående debatten om flyktningkrisen, etterfulgt av satirisk tirade fremført av en av programlederne, Jørgen Strickert.

Hør hele innslaget her.

I et av klippene høres stemmen til forskningsleder Asle Toje ved Nobelinstituttet, som sier «befolkningen i Europa begynner å lure på hvor mye penger man skal bruke på dette. Flyktningene som en tar inn i Europa er ekstremt kostbare». Etter klippet sier Strickert følgende:

Forskningsleder Asle Toje ved Nobelinstituttet.
Forskningsleder Asle Toje ved Nobelinstituttet. (Foto: Luca Kleve-Ruud)

«Ja, det er ikke gratis dette, og hvis du først tar med deg en flyktning hjem, så må du værsågod mate den og gå tur med den selv, du må forholde deg til realitetene, hvis ikke er du en politisk korrekt godhetsposør, og dem er det jo ingen som liker. Du må skru av speilnevronene og empatien, hvis ikke risikerer du å bli forferdelig, forferdelig lei deg.»

- Dette er ikke satire, det er sjikane. Du kan ikke strekke noen definisjon av satire til det som helt åpenbart er sjikane, sier Matlary. 

Les også: Mannen som kappåt med trollene magasinetPlus

- Forventer normal folkeskikk

Hun mener mye av debatten om flyktningkrisen blir en konfrontasjon mellom «godhetsregimet og realismen». Men det er episoden med Salongen som gjør at hun vegrer seg for å stille.

- Når man stiller opp som ekspert hos NRK så er det minste man kan forvente normal folkeskikk. Da kan ikke ett program bruke deg som ekspert, mens et annet bruker klippet til å sjikanere. Dette bør NRK ha en policy på, sier professoren.

Nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord i NRK sender oppfordringen videre til direktør for samfunnskontakt Åshild Mathisen. I en epost skriver Mathisen til DN.

- Vi både trenger og ønsker oss et mangfold av stemmer i våre flater, derfor er det synd om gode eksperter og viktige stemmer ikke vil stille hos oss. I en tid der ytringsfriheten er presset, mener vi det er viktig at satiren er fri. Alle som opptrer i offentligheten risikerer å bli brukt i humor og satire, der er «Nytt på nytt» et godt eksempel. Når det er sagt, noen ganger lykkes satiren, andre ganger lykkes den ikke.

Les også: Sosiale medier gir NRK-løft dnPlus

Boikottet NRK

Innslaget har skapt mange reaksjoner og flere stemmer på den politiske høyresiden har gått ut og meldt sin støtte til Toje etter det de mener er sjikane av forskeren. Forfatter og journalist Jon Hustad sa til Dagbladet at han heretter vil boikotte NRK, og BI-professor Morten Kinander sa til samme avis at innslaget ga ham mindre lyst til å delta hos kanalen og at han således nylig hadde takket nei til å delta i «Debatten» på NRK1. Toje selv har også signalisert at han har gjestet sitt siste NRK-program.

 

Se på DNtv: Nærmer vi oss en ny krig mot terror?

Nærmer vi oss en ny krig mot terror?
DNs Kjetil Wiedswang og VGs Frithjof Jacobsen kommenterer situasjonen etter Parisangrepet.
09:52
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.