SV-nestleder Bård Vegar Solhjell erklærer seg som en varm tilhenger av den brede folkeopplysningsvarianten av NRK.

Han er kritisk til forslagene som diskuteres på borgerlig side: Å innskrenke NRKs virksomhet, senke lisensen og innføre betalingsmur på nett for de som ikke betaler NRK-lisens.

- Det vil være en kraftig svekkelse, nesten en struping av NRK. Det vil varig forandre NRK som vi kjenner det, sier Solhjell.

Konkurransedirektør Christine B. Meyer tar i DN lørdag til orde for at veldig dyre sportsrettigheter, som det finnes et kommersielt marked for, bør holdes utenfor NRKs allmennkringkasteroppdrag.

Meyer nevner fotball som et eksempel på slike rettigheter.

Les også: Vil dele NRK i to dnPlus

SVs nestleder Bård Vegar Solhjell har et helt annet syn på hvordan NRK bør forholde seg til sportsrettigheter.

Han vil i stedet at Stortinget - hvis nødvendig - skal være med og betale for å sikre de aller største sportsrettighetene på NRK og TV 2.

Norgesglasset

Han sier kjernen i en allmennkringkaster er at den har bred tilslutning med lørdagsunderholdning, fotball-VM, Norgesglasset, alt det store, brede og folkelige.

- Det er dette som gir legitimitet til det sære og smale. Hvis NRK bare blir det sære, vil det fort bli noe annet enn den allmennkringkasteren de er i dag. NRK har jo den kraften at det kan gjøre nye, spennende ting – som «Bergensbanen minutt for minutt» og «Hurtigruten minutt for minutt» – og nå  mange fordi NRK er så store. Denne kraften kan NRK bruke til å være en folkeopplyser for mange. Det Høyre og Frp skisserer er et NRK som er en restemiddag – der andre medier har hovedretten og NRK tar seg av de restene ingen andre vil spise, sier Solhjell.

Vil spleise på sport

I stedet for å svekke NRK, tar Solhjell til orde for å styrke statskringkasteren overfor Google, Facebook og Netflix i en stadig mer globalisert konkurransesituasjon.

Derfor åpner han for at politikerne på Stortinget skal kunne trå til med finansiering hvis rettighetene til sentrale idrettsarrangementer er i ferd med å glippe for NRK og TV 2.

- Jeg tror ikke problemet for norske medier er NRK, men Google og Facebook. Derfor må politikerne sørge for norsk språk og kultur ved å styrke NRK og ved å bidra til at de største arrangementene går på de store kanalene.

- En allmennkringkaster i Norge bør vise de store sportsevenementene. Jeg mener kanaler alle kan se, som NRK og TV 2, bør ha fotball-VM, OL og slike ting. Alle vet det er enorme kostnader knyttet til dette. Stortingsmeldingen om allmennkringkasting bør vise at vi sier oss villig til å betale for dette, og gi et klart signal om at vi forventer samarbeid mellom kanalene når det må til. Slik NRK og TV 2 for eksempel viste rundt fotball-VM, sier Solhjell.

- Hvordan kan politikerne bidra til dette?

- Ved å forvente samarbeid, noe jeg tror raskt kan komme til å bli nødvendig. Det andre er å åpne for ekstrafinansiering, hvis vi om noen år kommer til en situasjon der det ikke er mulig for noen av de to store tv-kanalene å kjøpe for eksempel OL-rettighetene. Et naturlig vedtak i Stortinget vil være at man stiller som krystallklart mål at store idrettsarrangementer skal gå på åpne kanaler, og at Stortinget vil stille opp og bidra til å betale for det.

Frykter ikke tiggerferd

- Hvis politikerne åpner for dette, vil vel TV 2 og NRK komme til Stortinget hver gang for å tigge om penger?

- De må dokumentere prisnivå, og som generalforsamling har kulturministeren dessuten innsikt i NRKs økonomi. Vi kan bidra ved å gi dem kraft til å gå inn i budrundene og presse dem til å samarbeide, sier Solhjell.

Krever barn og samisk på nett

Solhjell vil også stille krav til innholdet på NRK.no.

- Jeg er helt mot å begrense medier etter plattform. Det er som å kreve damp på lokomotivene. Vi må ikke bli så dumme at vi prøver å hindre DN i å sende video eller NRK å være på nett. Men vi må kreve at NRK er en allmennkringkaster også på nett. På radio og tv har NRK noen krav på seg som andre ikke har. Og alle som skrur på NRK P2 hører med en gang forskjellen fra P4. Det samme gjelder P1 og P3. Men på nett er det ofte vanskelig å se forskjell på NRK.no og VG.no. Jeg mener vi må kunne stille samme krav til NRK på nett – for eksempel knyttet til barne-tv, samiske programmer, norsk kultur og språk. Eller et nytt, aktuelt krav: At nettsidene til NRK skal linke til nye spennende blogger og nettsteder - på en annen måte enn vi forventer av VG.no. Jeg vil altså ikke strupe NRKs nettsatsing, men stille krav til hvordan den kan bli bedre og dypere, sier Solhjell.

- Nå beveger du deg inn i «rød sone» - der politikerne fort blir beskyldt for å ville være overredaktører for NRK?

- Det redaksjonelle innholdet må vi ligge 100 prosent unna. Jeg vil ikke detaljregulere NRK.no mer enn P1 eller NRK1. Dagens NRK-plakat sier jo ikke noe om innholdet, men stiller visse krav om å produsere barneprogrammer og reflektere norsk kultur. Dette bør gjenspeiles tydeligere også på NRK.no, sier Solhjell.

Han synes også NRK bør være helt fri for sponsing og reklame, bortsett fra visse idrettsarrangementer der sponsing er en del av pakken.

- Jeg synes det er rimelig at NRK, som har fordelen ved å ha lisens, ikke skal ha inntekter fra sponsing og reklame. Dette markedet må helt overlates til de kommersielle aktørene. Til gjengjeld må en sørge for en forutsigbar lisensfinansiering av NRK, sier Bård Vegar Solhjell.

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @bjorneckblad på Twitter

 

Les også:

Dette deles mest  

«Frisk påstand» at VG-fronten vil være gratis for alltid  

Høyre og Frp vil barbere NRK dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.