Frykten øker for at krisen i Hellas skal spre seg til andre europeiske land. I Barcelona er delstatspolitikere blitt fraktet med helikopter forbi demonstranter som raser mot økonomiske sparetiltak.

Lederen for regjeringen i den spanske regionen Catalonia, Artur Mas, var blant dem som onsdag fikk en luftig ferd på vei til jobb.

Flere tusen mennesker sperret inngangen til den regionale forsamlingen, hvor politikerne skulle diskutere budsjettkutt.

– De representerer ikke oss, ropte demonstrantene, som kastet gjenstander og maling på politikere som forsøkte å ta seg inn i bygningen.

Minst 23 mennesker fikk lettere skader da politiet gikk til aksjon for å stanse protesten. Artur Mas og flere andre politikere ble fløyet i politihelikopter over hodene på de rasende demonstrantene.

Langsom bedring
Samtidig som folk i deler av Spania uttrykker sin misnøye med sparetiltakene, advarer landets sentralbank om at det vil ta tid å få økonomien på rett kjøl.

Skal situasjonen bli bedre, så må Spania klare å dra nytte av økonomisk aktivitet andre steder i verden, heter det i en rapport fra sentralbanken som ble lagt fram onsdag. Her pekes det på usikkerhet og risiko knyttet til spenninger i de internasjonale finansmarkedene.

Men samtidig som Spania påvirkes av situasjonen i markedene, så påvirkes finanssystemet av utviklingen i Spania.

I dag har landet den høyeste arbeidsledigheten i den rike delen av verden, og halvparten av alle unge under 25 år står uten jobb.

Aktører i finansmarkedene er bekymret for at de regionale regjeringene i Spania kan sitte på større gjeld enn det som er blitt rapportert så langt. Dette har allerede vist seg å være tilfellet i Catalonia.

– To forferdelige år
I nabolandet Portugal advarer den nye statsministeren Pedro Passos Coelho om at portugiserne står foran «to forferdelige år».

Han ser for seg dyp økonomisk nedgang og rekordhøy ledighet. Først etter denne vanskelige perioden kan Portugal regne med å vokse og oppnå tillit hos internasjonale investorer, sier Passos Coelho i et intervju med avisa Financial Times.

Den ferske statsministeren lover at Portugal vil gjennomføre planlagte sparetiltakene som ble satt som betingelse for krisehjelpen fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Dersom spareprogrammet ikke fungerer, vil Portugal kunne havne i samme situasjon som Hellas, advarer Passos Coelho.

Truer kreditorer
Regjeringen i Irland, som også har fått økonomiske nødhjelp, opplyste onsdag at den har foreslått at eiere av obligasjoner i nasjonaliserte Anglo Irish Bank bør belage seg på å tape penger.

Utspillet førte til en viss bekymring i finansmarkedene, til tross for at Den europeiske sentralbanken (ECB) tidligere har avvist denne typen løsninger. Årsaken er frykt for at tap blant obligasjonsholderne kan føre til nye problemer for andre europeiske banker.

Kredittvurderingsbyrået Moody's advarte onsdag om at tre franske banker kan få kredittverdigheten sin redusert på grunn av bankenes lån i Hellas.

Bankene det gjelder, er Crédit Agricole, BNP Paribas og Société Générale. Moody's opplyser at deres situasjon vurderes på bakgrunn av lån til greske myndigheter og privat sektor og faren for at den greske gjelden må restruktureres.

Les også: Papandreou vil hindre mytteri i regjeringspartiet


Vanskelig dragkamp om gresk krisepakke

Vil omringe den greske nasjonalforsamlingen



- Gresk konkurs er uunngåelig

Nedgraderer Hellas ytterligere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.