Det greske brutto nasjonalproduktet (bnp) falt med 1,0 prosent i årets første kvartal sammenlignet med kvartalet før, viser tall som greske statistikkmyndigheter la frem onsdag.

Underskuddet var større enn ventet. På forhånd trodde analytikerne på en nedgang på 0,8 prosent.

På årsbasis falt bnp med 2,5 prosent. Et foreløpig estimat fra det greske statistikkbyrået viste en nedgang i bnp på 2,3 prosent.

Turbulens
I slutten av april i år ble det kjent at det greske budsjettunderskuddet for 2009 var større enn tidligere prognoser hadde vist. Den nye statistikken utløste en ny runde med kraftig turbulens i verdens finansmarkeder.

Les også: Sjokktall ryster Europa

Frykten for en gresk konkurs sendte renten på gresk statsgjeld til rekordhøye nivåer. Frykten smittet også over på flere andre europeiske land med store budsjettunderskudd og høy statsgjeld.

I 2009 var det greske budsjettunderskuddet på 13,6 prosent av bnp. Samme år utgjorde gjelden 115,1 prosent av bnp.

Ifølge statistikk som ble lagt frem i mai i år planlegger greske myndigheter å redusere underskuddet til 8,7 prosent av bnp i år. Samtidig er det ventet at gjelden vil øke til 122,9 prosent av bnp.

De kraftige markedsreaksjonene førte til at EU og IMF kom på banen med en redningspakke på over 100 milliarder euro.

Les mer:
<b>Hellas ber om umiddelbar hjelp</b>
- Krisepakken på over 100 mrd. euro

Frykten for smitte til andre land førte senere til at eurosonens medlemsland ble enige om en krisepakke på totalt 750 milliarder euro til land i eurosamarbeidet som har finansielle problemer.

Les også: Gigantfond skal hindre krisespredning i EU

Venter konkurs
Hellas har planlagt kraftige budsjettkutt slik at underskuddet i prosent av bnp kommer ned i tre prosent innen 2014. Vekst og stabilitetspakten i eurosonen krever at underskuddet ikke skal overskride tre prosent, men i forbindelse med finanskrisen ble det åpnet for at medlemslandene kunne øke underskuddene.

Blant markedsaktørene er det imidlertid liten tro på at Hellas klarer å komme seg helskinnet ut av problemene. I en undersøkelse nyhetsbyrået Bloomberg News har gjort blant investorer og analytikere verden over svarer 73 prosent at de mener at det er sannsynlig at Hellas går konkurs.

Mer enn 40 prosent mener det er sannsynlig at Hellas forlater eurosamarbeidet.

Bare 23 prosent av de spurte sier de forventer at redningspakken på 750 milliarder euro vil forhindre konkurser i medlemslandene i eurosonen og et sammenbrudd i eurosamarbeidet.

Tviler på krisepakke
Blant investorene og analytikerne i Europa venter 30 prosent at redningspakken vil fungere. I USA er det bare 14 prosent som tror på suksess.

En av tre mener det er sannsynlig at Portugal går konkurs, mens rundt en av fire tror at Spania vil oppleve samme skjebne.

15 prosent tror at Spania vil gå ut av eurosamarbeidet, mens 20 prosent tror at Portugal dropper den felleseuropeiske valutaen. 41 prosent gir Trichet en positiv rating, mens tilsvarende andel var 60 prosent i januar.

Les også: Det neste Hellas (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.