Holba er tiltalt for bestikkelser i forbindelse med at Yara forhandlet med libyske myndigheter om å etablere virksomhet i Libya. Økokrim mener Holba har vært med på bestikkelser til sønnen til oljeministeren i Libya.

Holba ledet forhandlingene i Libya for Yara frem til sluttavtalen ble signert. Han jobber fremdeles i Yara, men har hatt andre arbeidsoppgaver og ikke vært en del av konsernledelsen i påvente av påtaleavgjørelsen.

Yara vedtok tidligere denne uken et forelegg for blant annet det samme forholdet. Boten var på 295 millioner kroner.

- Holba er som alle vet den som brakte denne saken frem i lyset ved å varsle sin ledelse da han fikk nyss om korrupsjon. Hans varsling har medført både intern granskning og senere økokrimetterforskning, sier John Christian Elden, som er Holbas forsvarer, til DN.

- Han er derfor svært skuffet over at Økokrim har latt seg forlede av andre personer som har valgt å kaste påstander mot han etter at deres egen involvering ble avdekket. Det er liten grunn til å feste lit til slike muntlige anklager, og det er overraskende at Økokrim har valgt å gjøre det når de delvis har latt tiltalen omfatte Holba i Libya-saken, sier advokaten.

- Holba er meget klar på at han ikke er skyldig i disse anklagene, og vil belyse dette nærmere under den rettsprosess som nå vil komme som følge av Økokrims holdning. Han er overbevist om at en rettsprosess vil avdekke sannheten.

- En tiltalebeslutning er selvsagt ingen dom, og Holba har et rettskrav på å bli betraktet som uskyldig frem til retten eventuelt sier noe annet, sier Elden.

Det er varslet av Økokrim vil gå ut med sin påtaleavgjørelse kl 12 i dag. Da blir det klart hvem andre som eventuelt er tiltalt i saken.

DN har allerede skrevet at tidligere konsernsjef Thorleif Enger er tiltalt for grov korrupsjon i forbindelse med Libya og India.

DN kommer tilbake med mer.

Les også:

Thorleif Enger tiltalt for korrupsjon

Enger snakker ut om korrupsjonssaken

Yara vedtar korrupusjonsbot på 295 mill.

Dokumentar: Yaras sveitsiske agent (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.