Ved å frigi olje fra landets strategiske oljereserver (SPR) kan USA ramme Russlands økonomi kraftig. Det sier Torbjørn Kjus, senior oljeanalytiker i DNB Markets.

— Det ville ført til en kjempesprekk i det russiske budsjettet. Russland trenger en oljepris på over 120 dollar for å balansere statsbudsjettet. De hadde måttet kuttet dramatisk i alle sosiale deler av budsjettet, sier Kjus til DN.no.

Kjus peker på at Russland er blant de aller mest oljeavhengige landene i verden.

— Det er rett og slett en petroøkonomi, sier han.

Oljeskudd

Oljeanalytikeren forteller at Det amerikanske energidepartementet har 696 millioner fat råolje ved sine strategiske lagre.

For å møte forpliktelsene i Det internasjonale energibyrået (IEA), trenger USA å ha like mye i oljereserver som landet importerer netto i løpet av 90 dager. Det tilsvarer 540 millioner fat.

- Det betyr at USA kan selge unna rundt 150 millioner fat og fortsatt dekke sine forpliktelser. USA kan i teorien slippe rundt 600.000 fat per dag resten av året, sier han.

Han forteller at det er ingenting som tilsier at USA ikke kan redusere lagrene sine.

— Sånn sett har Obama et gevær fylt med oljeskudd han kan fyre av, hvis han skulle ønske det, sier Kjus.

Rask effekt

Philip K. Verleger, tidligere energitopp i det amerikanske Finansdepartementet og pensjonert professor ved University of Calgary tar i en kommentar i Financial Times til orde for å slippe deler av USAs oljereserver

Han mener USA ønsker å gi sanksjoner som vil ha en umiddelbar effekt for Russland og som legger press på landets ledere, uten at det vil ramme resten av verden.

«Gitt at landet er avhengig av olje- og naturgasseksport for å overleve, vil et slikt tiltak ha en rask og betydelig effekt på oljeprisen», skriver han.

Bnp-fall

USA trenger ikke lenger en så stor strategisk reserve», skriver han, og mener USA «enkelt» kan selge 500.000 til 700.000 fat per dag i rundt to år. Det vil gi et oljeprisfall på mellom 10 og 12 prosent, ifølge Verlegens beregninger.

«Selv om det bare vil være et prisfall på 10 prosent, vil det fortsatt påføre betydelig smerte på Kreml. En nedgang på 10 prosent per fat vil kutte russiske eksportinntekter med rundt 40 milliarder dollar», skriver Verleger. og legger til:

«Russlands bruttonasjonalprodukt kan falle så mye som fire prosent».

Et større oljeslipp kan også føre til at den russiske rubelen svekker seg, noe som fører til en ytterligere forverring av landets interne økonomiske vanskeligheter.

Friga oljefat

Det amerikanske energidepartementet friga onsdag forrige uke 5 millioner fat olje fra sine strategiske reserver.

Pressesekretær Jay Carney i Det hvite hus sa imidlertid at dette ikke hadde sammenheng med situasjonen i Ukraina. Driftsmessige årsaker var forklaringen.

— Min tolkning er at dette var en fin timing for å vise verden at de har strategiske lagre. De har fått kommunisert til markedet at «her er det ikke mangel på olje», sier Kjus i DNB Markets.

Prispress

Et eventuelt oljeslipp fra de strategiske reservene kan imidlertid føre til konsekvenser for USAs egen oljeproduksjon, mener Kjus.

- Faren er at man sender prisen ned på nivåer som gjør at innenlandsk produksjon stopper opp, sier Kjus, som peker på at særlig skiferoljeproduksjon er kostbart.

- Man må ha en oljepris på rundt 80 dollar fatet for at det skal være lønnsomt. Særlig mindre aktører vil slite på dette nivået, sier han.

- Nå er det en margin på rundt 20 dollar for å komme ned til 80 dollar fatet, men det er en risiko. USA vil ikke stoppe skiferoljeveksten, som har vært eventyrlig, sier han.

Tviler på oljesanksjoner

Nylig kom EU og USA med sine Russland-sanksjoner, sanksjoner som retter seg mot personer som skal ha vært sentral i løsrivelsen av Krim. Etter at Russland bekreftet at de ønsker Krim velkommen til Den russiske føderasjonen, er det ventet at sanksjonene vil tilta i styrke.

- Anser du det som sannsynlig at gass og olje vil få en sentral rolle i denne konflikten?

- Nei, det tror jeg det er veldig liten sjanse for. Det er ingen grunn til at Russland eller Europa skal stoppe oljerøret som sveiper innom Ukraina, fordi dette er noe begge vil tape på. Dersom Europa skyter seg selv i foten og stopper dette, kan Russland sende oljen sin andre steder, som for eksempel østover, sier Kjus.

- Skulle det bli en oljeembargo mot Russland, vil det ramme Europa hardere enn det vil ramme Russland, sier Kjus(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.