Hensynet til NATO gjør at regjeringen advarer mot forslaget om et internasjonalt forbud mot atomvåpen. Men Arbeiderpartiet kan komme til å støtte det.

– Vi støtter et internasjonalt forbud mot atomvåpen, fastslår Aps utenrikspolitisk talsperson Anniken Huitfeldt.

Et representantforslag som ber regjeringen jobbe for et internasjonalt forbud mot atomvåpen, ble fremmet for Stortinget torsdag. Bak forslaget står SV, Senterpartiet og Venstre. Også KrF og Arbeiderpartiet er positive til initiativet.

– Vi vil se nærmere på forslaget og vurdere Utenriksdepartementets tilsvar til Stortinget før vi tar endelig stilling, sier Huitfeldt til NTB.

Hun viser til at regjeringen har vide fullmakter i utenrikspolitikken og at Ap vil være varsom med å detaljstyre regjeringen ved å pålegge den å støtte helt konkrete forslag.

Etterlyser

Huitfeldt mener Norge bør ta en ledende rolle i arbeidet med et internasjonalt forbud.

– Vi etterlyser en tydeligere linje fra regjeringen når det gjelder humanitær nedrustning. Det er ikke mulig å se disse våpnenes strategiske betydning i en eventuell krig. Hvis de blir brukt så vil de uansett bidra til en humanitær katastrofe, framholdt Huitfeldt i sitt innlegg under den utenrikspolitiske debatten i Stortinget torsdag.

– Vi var pådrivere for den første Oslo-konferansen for humanitær nedrustning, og vi må ta lederskap i dette arbeidet også i den videre prosessen, tilføyde hun.

Også KrFs Kjell Ingolf Ropstad fastslo under debatten at Norge bør være en

pådriver for et atomvåpenforbud.

Advarer

Utenriksdepartementet har liten sans for representantforslaget som foreligger.

– NATOs strategiske konsept sier at så lenge det finnes atomvåpen i verden, så må NATO også ha atomvåpen, sa statssekretær Bård Glad Pedersen (H) til NRK torsdag morgen.

Utenriksminister Børge Brende (H) understreket i Stortinget torsdag at regjeringen «deler visjonen om en atomfri verden».

– Utfordringen er at det ikke finnet et politisk grunnlag verken i Europa eller globalt for et forbud, sa han.

Ifølge Brende er det norske utgangspunktet å jobbe videre for nedrustning blant atommaktene og sørge for at atomvåpen ikke spres. Han erkjente imidlertid at dette arbeidet har vist liten eller ingen framgang de siste årene.

– Men atomvåpen forblir en del av NATOs strategi så lenge det finnes atomvåpen, sa Brende.

Også Fremskrittspartiet advarer sterkt mot representantforslaget som Stortinget nå skal ta stilling til. 

 

Les også: - Brutale bevegelser i valutamarkedet

SSB: Oljebremsen slår kraftig inn i norsk økonomi

- De fikk Nobelprisen, men jeg fikk pengene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.