- Selskapet er bare ett år gammelt. Nå dreier det seg om verdiskapning og å ta de nødvendige grepene. Sånn sett er vi inne i en ny fase, sier konsernsjef Kristian Monsen Røkke (32) i Akastor til DN.

Investeringsselskapet ble ifjor ble skilt ut fra Aker Solutions og omfatter et assortert utvalg av virksomheter: alt fra offshoreskip og boreteknologi til kontor- og konsulenttjenester og eiendom.

Monsen Røkke har sittet i sjefstolen i knappe tre måneder og holdt mandag sin første kvartalspresentasjon.

Rapporten for de siste tre månedene bekrefter at selskapet rammes hardt av oljebremsen. Nå skal staben kuttes med totalt 33 prosent, opplyses det.

På Felix konferansesenter i Oslo var det med andre ord langt mellom lyspunktene. Samtidig er det uten tvil knyttet store foreventninger til den nye konsernsjefen.

Kjell Inge Røkkes sønn kommer nesten rett fra USA, hvor han ledet en suksessfull snuoperasjon. Under 32-åringens ledelse, fra 2011 til ifjor vår, gikk verftet Aker Philadelphia fra tomme dokker til fulle ordrebøker. Markedsverdien økte fra 40 millioner til 2,6 milliarder kroner

Mandag kunne han riktignok ikke love samme suksess i Norge.

- Jeg skal prøve mitt aller beste. Men vi er forbredt på at nedturen kommer til å vare og tenker å bygge sten for sten som et investeringsselskap, svarer han.

Artikkelen fortsetter lenger ned.

Se video: Disse to erfaringene tar Kristian Monsen Røkke med seg fra USA til sjefjobben i Akastor.

Kristian Monsen Røkke: nedturen vil vare
32-åringen tar med seg erfaringen fra USA når han skal lede Akastor gjennom krisen
02:04
Publisert:
 

- Tar rett grep

Analysesjef Frederik Lunde i meglerhuset Carnegie er blant dem som tidligere har trukket parallellen til ryddejobben Monsen Røkke fikk i fanget i USA som 28-åring.

- Dette er begge store selskaper. Fra utsiden er det relativt likt, men Akastor har en mer kompleks portefølje, sier Lunde.

Han viser til at det Monsen Røkke gjorde i USA var en kombinasjon av riktige grep internt og at markedet endret seg med amerikansk skiferproduksjon som gjorde at etterspørselen etter skip skjøt fart.

- Det gjenstår å se om Akastor etter hvert får drahjelp av markedene. Men selskapet kan ikke vente og håpe på dette, og tar rett grep i å nå kutte kostnader, mener han.

Tror nedturen varer

Under mandagens presentasjon gjorde Monsen Røkke det klart at nedturen mest trolig fortsetter til neste år. Nå ser han på alle mulige transaksjoner.

- Vi har et bredt syn og ser på de mulighetene som er innenfor de områdene vi alt er og utenfor, sa han.

Analysesjef Lunde understreker at det ikke er noen lett oppgave 32-åringen står overfor.

I kjølvannet av oljeprisfallet ifjor ble det bråstopp i riggmarkedet, noe som førte til at Akastor allerede i vinter varslet store nedbemanninger.

- Selskapet kutter kraftig i kostnader for å tilpasse seg et marked som har endret seg veldig det siste året. Utfordringen i MHWirth (Akastors` største selskap) er å bremse uten at du mister kompetansen du ønsker å ha med deg gjennom sykelen den dagen markedet snur, sier Lunde og legger til:

- Selskapet er mer realistisk på dette nå enn tidligere, og ser i dag ingen nye bestillinger verken i 2016 eller 2017.

- Utfordringer og muligheter

Mens Kjell Inge Røkke er selverklært skoletaper, har sønnen Kristian en solid utdannelse fra både Norge, Storbritannia og USA (se profil).

32-åringen hadde allerede jobbet på verftet Aker Philadelphia i flere år, da han ble utnevnt som ny administrerende direktør.

- Har du merket deg noen kulturforskjeller mellom Norge og USA?

- Jeg vil påstå at 90 prosent er det samme, og jeg har fokusert på at det er mer likheter enn forskjeller. Det er utfordringer og muligheter, sier han.

Analysesjef Lunde sitter igjen med et godt inntrykk etter mandagens presentasjon.

- Jeg synes han gjorde en veldig god fremstilling i dag. Tross sin unge alder, har han mye erfaring. Han er handlekraftig, men tar samtidig velbegrunnede beslutninger.

Les også:

Asia i dag: Kuppet markedet - arrestert for innsidehandel

- Jeg er veldig bekymret for de som rammes

Se DNtv: Triksene som gjør deg til flyvertinnenes yndling

Triksene som gjør deg til flyvertinnenes yndling
Dette vil de gjerne ha mer av.
01:31
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.