Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Bonde Åsmund Bjertnæs (nummer to fra høyre) opplever at veldig få norske ungdommer vil ta sesongarbeid på gården, mens utenlandske arbeidere, her ved polske Jarek Pieklik (fra venstre), Pawel Bednarski og Zbyszek Zawadzki, kommer igjen år etter år. Foto: Fartein Rudjord
Bonde Åsmund Bjertnæs (nummer to fra høyre) opplever at veldig få norske ungdommer vil ta sesongarbeid på gården, mens utenlandske arbeidere, her ved polske Jarek Pieklik (fra venstre), Pawel Bednarski og Zbyszek Zawadzki, kommer igjen år etter år. Foto: Fartein Rudjord les mer

Arbeidsliv

Mener unge østeuropeere skviser ut norsk ungdom

Senterpartiet gir arbeidsinnvandring skylden for at mange norske ungdommer står uten jobb. – Det er ingen norske som banker på, sier Zbyszek Zawadzki på denne gården på Nøtterøy.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Jeg tror Norge har glemt landbruket, sier Zbyszek Zawadzki. Polakken jobber med hr og kvalitet på gården hos Bjertnæs & Hoel på Nøtterøy. 

I årets sesong arbeider 65 personer med å plante, stelle og høste salat, grønnsaker og poteter på åkrene ved Vestfoldskysten. De fleste av sesongarbeiderne kommer fra Polen og Vietnam. Bare to norske ungdommer har jobbet på gården i sommer.

– Jeg er på kontoret store deler av dagen, men det er ingen norske som banker på, forteller Zawadski.

Sp gir polakker skylden

DN skrev mandag at Arbeiderpartiet og Høyre mener skolering er rett medisin mot unge ledige. Antallet unge mellom 15 til 24 år som står i arbeid eller søker jobb synker, og ikke siden midten av 90-tallet har tallene vært like lave.

Stortingsrepresentant og medlem i arbeidskomiteen, Per Olaf Lundteigen (Sp), gir fri arbeidsinnvandring skylden for ungdomsledigheten:

– Tusenvis av ungdommer kommer til Norge fra blant annet Øst-Europa og tar jobber fordi de aksepterer dårligere lønn. Derfor må fri arbeidsinnvandring avløses av regulert arbeidsinnvandring hvor det kreves fast ansettelse og norske lønns- og arbeidsvilkår for ordinære jobber, sier Lundteigen, men legger til at midlertidige bestemmelser gjelder for sesongarbeid. 

Lav respekt

Daglig leder Åsmund Bjertnæs på gården i Nøtterøy mener ikke arbeidsinnvandring er årsaken til at norsk ungdom går uten jobb, og han poengterer at utlendingene også arbeider for tariffestet lønn. 

– For det første er det flere måneders intensivt sesongarbeid, som kanskje ikke passer nordmenn. Dessuten har utlendingene praktisk kompetanse som ikke er så lett å finne i Norge, sier han. 

Bjertnæs legger til at respekten for landbruket har vært lav den siste generasjonen, som gjør at folk ikke vil jobbe i landbruk i eget land og behovet for sesongarbeidere dermed oppstår. 

Sp mener EØS er en trussel

Totalt 14.372 personer kom som arbeidsinnvandrere i 2016, de fleste fra Europa, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Samtidig befant 297.000 personer i gruppen 15 til 24 år seg utenfor arbeidsstyrken andre kvartal i år.

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen mener arbeidsinnvandringen må reguleres for at flere unge skal komme i jobb. Venstre kaller løsningen et blindspor. Foto: Fredrik Bjerknes

Lundteigen frykter at stadig flere unge utenfor arbeidslivet fører til flere konflikter, økende kriminalitet og flere på uføretrygd.

– Jeg skylder ikke på Europa, men systemet med friest mulig arbeidsinnvandring, sier han og langer ut mot EØS:

– EØS-avtalen er den største trusselen mot et velorganisert arbeidsliv i Norge.

Kaller arbeidsinnvandring løsningen

Seniorforsker Jostein Vik i Bygdeforskning er uenig i Lundteigens utspill, og sier det lenge har vært sånn at norsk ungdom ikke vil plukke jordbær.

– Innen landbruket er det ikke slik at utenlandsk arbeidskraft skviser ut norske. Det er snarere sånn at man har behov fordi det er vanskelig å få norsk arbeidskraft, sier han. 

Ifølge Norsk senter for bygdeforsknings undersøkelser, bruker opptil 17 prosent av norske gårder utenlandsk arbeidskraft i gjennomsnitt fire måneder per år.

– Arbeidsinnvandring er løsningen på et problem, ikke årsaken til det. Man kan si mye om EØS, men det har gjort det lettere å få tak i arbeidskraft som landbruket trenger.

Ap: Ikke ut av EØS

Senterpartiet har Arbeiderpartiet i sikte som regjeringspartner. Ap sier Sp ikke vil få gjennomslag for sitt EØS-syn.

– Det kommer ikke til å bli en del av en regjeringsplattform. EØS skal bestå i mange år til. I EUs indre marked er det fri arbeidsinnvandring, det er ikke noe vi kan velge bort, sier Aps stortingsrepresentant Svein Roald Hansen.

Han nevner at det finnes utfordringer innen sosial dumping, men at det er håndterbart og at årsaken til ungdomsledigheten er langt mer kompleks enn det bildet Sp tegner.

– EØS er overhodet ingen trussel. Tvert imot, det er hele fundamentet for vår eksport, sier Hansen.

Dyrere mat, ja takk

Lundteigen mener landbruket fint vil overleve uten EØS og fri tilgang på arbeidsinnvandrere.

– Det handler om at lønningene til arbeiderne blir høyere og at jordbærene blir noe dyrere. Så enkelt og så vanskelig er det. Dagens frie arbeidsinnvandring ødelegger yrke etter yrke, fordi norske ungdommer ikke vil jobbe der hvor lønningene presses ned, sier Lundteigen.

Det er vel urealistisk å få Ap ut av EØS?

– Dette er politikk, ikke urealistisk. Prisen vi må betale er noe dyrere mat. Om folkevalgte ønsker seg en underklasse i landbruket må de tørre å si det høyt og tydelig, svarer Lundteigen.

Selv om Sp vil i regjering med Ap, er Lundteigen urokkelig.

– Ja, vær du sikker. Dagens utvikling kommer til å ødelegge den norske modellen for arbeidslivet om vi ikke snur, sier han.

«Tull fra Sp»

Lundteigen kritiserer reformforslagene fra Arbeiderpartiet og Høyre og langer også ut mot Venstre. Han omtaler partiets Sveinung Rotevatn som en ekstrem tilhenger av fri flyt av arbeidskraft.

– Det har vært en tragedie å se på Venstre i arbeids- og sosialkomiteen disse fire årene. De har bidratt til denne negative utviklingen, blant annet ved å legge til rette for mer midlertidig arbeid og omfattende bruk av bemanningsselskaper, sier han.

Rotevatn bekrefter at partiet er for adgang til midlertidige ansettelser. 

– Det er blant annet for at de med hull i cv-en får sjanse til å vise hva de kan. Men en bør ha rett til fast jobb raskt, og de reglene har vi strammet inn i denne perioden, svarer han.

Sveinung Rotevatn i Venstre sier Norges største utfordring er at unge faller ut av videregående skole, ikke arbeidsinnvandring, som Senterpartiet hevder.  Foto: Mikaela Berg

Rotevatn kaller Lundteigens utspill om at regulering må til, for «tull og et stort blindspor».

– En av våre største utfordringer er at unge faller ut av videregående skole. Jeg foreslår at Senterpartiet ser mer på hvordan de utfordringene kan løses, fremfor den typiske unnskyldningen med å skylde på Europa, sier han.

Forsvunnet glede og interesse

På gården på Nøtterøy står Åsmund Bjertnæs i potetåkeren sammen tre polske arbeidere som har vært på gården i henholdsvis én, fem og åtte sesonger. 

– Jeg tror interessen for landbruket er blitt mindre over tid, og gleden over å jobbe praktisk har forsvunnet, sier Bjertnæs.

Bonden setter spaden i jorden og sier at landbruket må ta ansvar for at norsk ungdom skal bli interessert.

– Næringen må selv skape begeistring. (Vilkår)

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Senterpartiet Venstre Arbeidsledighet Sveinung Rotevatn Per Olaf Lundteigen Arbeidsliv
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.