Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen fikk ikke posisjonen som Aps finanspolitiske talsperson. Foto: Gunnar Blöndal
Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen fikk ikke posisjonen som Aps finanspolitiske talsperson. Foto: Gunnar Blöndal les mer

Politikk

Her er kabalen i Stortinget

Marianne Marthinsen ble vraket som leder for Aps finansfraksjon. Nå er hun plassert i utenrikskomiteen, under en annen kvinnes ledelse.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

De parlamentariske lederne var samlet til møte i Stortinget tirsdag, for å diskutere fordelingen av ulike komitéverv.

Det har vært knyttet stor spenning til hvilken posisjon Marianne Marthinsen ville få, etter at det ble kjent at hun ble vraket fra vervet som leder av Aps finansfraksjon. Det har også vært spenning knyttet til vervet som fraksjonsleder for utenriks- og forsvarsspørsmål i Ap.

Tirsdag ettermiddag sendte Ap ut en pressemelding hvor det ble klart at Anniken Huitfeldt blir leder for Arbeiderpartiets gruppe i utenrikskomiteen. Dermed fikk ikke tidligere utenriksminister Espen Barth Eide oppfylt sitt ønske om å overta denne posisjonen.

Marthinsen er plassert i utenriks- og forsvarskomiteen – under Huitfeldts ledelse. I samme gruppe sitter også Jonas Gahr Støre, Martin Kolberg og Eirik Sivertsen.

Espen Barth Eide blir leder for Aps energi- og miljøfraksjon.

«Viktig med god balanse»

– Valgkomiteen har lagt vekt på at Arbeiderpartiet trenger både fornyelse og videreføring av verdifull erfaring. Det har vært viktig for oss med god balanse både på kjønn og representasjon fra ulike deler av landet i komiteene, sier partisekretær Kjersti Stenseng om den totale kabalen.

Partileder Jonas Gahr Støre er valgt til parlamentarisk leder og nestleder Hadia Tajik er valgt til parlamentarisk nestleder. Sammen med Fredric Holen Bjørdal og Kari Henriksen utgjør de gruppens arbeidsutvalg, ifølge pressemeldingen.

Trond Giske blir som tidligere varslet leder for Aps finansgruppe. Der får han med seg Ingrid Heggø, Eigil Knutsen, Fredric Holen Bjørdal og Åsunn Lyngedal.

Nestleder Hadia Tajik og partileder Jonas Gahr Støre under Arbeiderpartiets landsmøte. Foto: Ida von Hanno Bast

Fordelingen

Disse blir ledere for de ulike gruppene:

 • Hadia Tajik: Arbeid- og sosial
 • Espen Barth Eide: Energi- og miljø
 • Anette Trettebergstuen: Familie, kirke og kultur
 • Trond Giske: Finans
 • Ingvild Kjerkol: Helse og omsorg
 • Lene Vågslid: Justis
 • Terje Aasland: Næring
 • Martin Henriksen: Utdannelse og forskning
 • Rigmor Aasrud: Kommunal
 • Dag Terje Andersen: Kontroll
 • Sverre Myrli: Transport
 • Anniken Huitfeldt: Utenriks og forsvar

Eva Kristin Hansen og Magne Rommetveit skal sitte i Stortingets presidentskap.

– Arbeiderpartiets nye stortingsgruppe blir et sterkt lag. Representantene har en viktig jobb og skal kjempe for gjennomslag for Aps politikk, som rettferdig fordeling og et tryggere arbeidsliv. Med den nye parlamentariske situasjonen der Frp og Høyre-regjeringen ikke lengre har en samarbeidsavtale å lene seg på, byr det seg nye muligheter for å få gjennomført god Ap-politikk, sier Stenseng, ifølge pressemeldingen.

Vraket

Som DN tidligere har skrevet, ønsket Marianne Marthinsen å fortsette som Aps finanspolitiske talsperson. Ap-nestleder Trond Giske fikk i stedet posisjonen i finansfraksjonen, og Ap-nestleder Hadia Tajik blir Aps arbeidspolitiske talskvinne.

Espen Barth Eide – Energi- og miljø Foto: Wil Lee-Wright
Anette Trettebergstuen stortingspolitikere for Arbeiderpartiet. Foto: Øyvind Elvsborg

Vrakingen av Marthinsen førte til krasse reaksjoner i Ap. Eks-statssekretær Laila Gustavsen reagerte på Facebook med utbruddet «kiss my ass», og eks-stortingsrepresentant og sentralstyremedlem Grethe G. Fossum kalte Trond Giske for «maktsyk». Hun skrev på Facebook at hun tror «kvinnene i Ap er så sinte at de aldri vil ha Trond Giske som statsminister».

Flink ung jente

Kritikken mot Giske ble ikke mildere etter at han i et intervju med DN kalte nestlederkollega Hadia Tajik for en «flink ung jente».

Flere Ap-kolleger reagerte på omtalen som ble karakterisert som en hersketeknikk. Giske på sin side sa at det var en forsøksvis ironisk kommentar. (Vilkår)

Stortinget Arbeiderpartiet Marianne Marthinsen Trond Giske Likestilling Politikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.