Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO. Foto: Skjalg Bøhmer Vold les mer

Arbeidsliv

NHO: Et ran mot fellesskapet

Kriminalitet i arbeidslivet koster samfunnet 28 milliarder kroner årlig. – Et ran mot fellesskapet, sier NHO-direktør Kristin Skogen Lund.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

En rapport om arbeidslivskriminalitet fra Samfunnsøkonomisk analyse er dyster lesning, melder NRK. Rapporten viser at det offentlige taper 28 milliarder kroner årlig på den ulovlige virksomheten. Eksempler på kriminalitet i arbeidslivet er svart arbeid, sosial dumping og ulike former for useriøse aktører som ikke leverer etter avtale.

– Vi har et godt arbeidsliv i Norge, men arbeidslivskriminaliteten brer om seg og vi er nødt til å bruke sterkere lut enn vi har gjort til nå, sier Skogen Lund til NRK.

NHO foreslår flere tiltak for å bekjempe kriminaliteten. De utfordrer både sine egne medlemmer og myndighetene med en rekke tiltak. Blant annet oppfordrer de egne medlemmer til å sjekke at de handler med seriøse aktører. Samtidig forventer NHO at myndighetene øker innsatsen ved slå ned på arbeidslivskriminalitet, øke tilsyn og lage en slagplan mot svart arbeid i forbrukermarkedet. NHO vil dessuten jobbe for å styrke organiseringen av arbeidslivet og bidra til høy transparens.

– Ett av målene er å øke organisasjonsgraden. Vi ser at jo lavere organisasjonsgrad det er, jo større er innslaget av kriminalitet, sier NHO-sjefen.

I dag er 52 prosent av norske arbeidstakere organisert, tendensen de siste årene er fallende. I 1992 var 58 prosent av arbeidsstyrken fagorganisert, viser tall fra OECD.(Vilkår)

NHO Kristin Skogen Lund Arbeidsliv
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.