Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Karsten Kallevig, eiendomssjef i Oljefondet, tør ikke spå når fondet gjør et eiendomskjøp i Singapore etter å ha vært der siden 2015. Foto: Fartein Rudjord
Karsten Kallevig, eiendomssjef i Oljefondet, tør ikke spå når fondet gjør et eiendomskjøp i Singapore etter å ha vært der siden 2015. Foto: Fartein Rudjord les mer

Finans

Forsvarer eiendoms- bonus med rekruttering

Oljefondets eiendomssjef Karsten Kallevig forsvarer bonus til de ansatte tross usikker verdivurdering. – Vi lever i en verden der vi prøver å tiltrekke oss flinke folk, sier han.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Boligpriser

Klikk på kartet for å søke på boligpriser i et område du er interessert i.

Oljefondet handlet eiendom for 15 milliarder kroner i fjor.

Enkeltansatte som gjorde kjøpene, får også bonus dersom de gjør en spesielt god eiendomstransaksjon.

I 2017 fikk 35 eiendomsansatte bonus, inkludert personer i datterselskapene.

De ansattes bonus utbetales over en periode på fire år, mens fondet gjerne kan være investert i en eiendom i 100 år eller lenger.

Oljefondets eiendomssjef, Karsten Kallevig, innrømmer at det er krevende å fastsette hvor mye eiendommene er verd, særlig fordi fondet ser for seg å være i en eiendom i 100 år, pluss-minus.

– De fleste vil ikke låse seg til en jobb i 45 år og vente til den neste generasjonen har sett hvordan avkastningen er. Vi lever i en verden der vi prøver å tiltrekke oss flinke folk. Enkeltpersoner har en rekke mål de jobber med – alt fra hvordan investeringene gjøres, til avkastning, sier Kallevig til DN.

Oljefondet

  • Oljefondet, formelt Statens pensjonsfond utland, var på 8124 milliarder kroner ved utgangen av første kvartal 2018.
  • Formuen er fordelt på aksjer (66,2 prosent), obligasjoner (31,2 prosent) og eiendom (2,7 prosent).
  • Oljefondets avkastning etter prisvekst og kostnader er 3,99 prosent i årlig snitt siden 1998.
  • Fondet forvaltes av Norges Bank Investment Management (NBIM).
Vis mer

«Feil å drive med»

De ansatte som får bonus, mottar 50 prosent av beløpet året etter at prestasjonslønnen er opptjent. De resterende 50 prosentene utbetales over de neste tre årene.

– Derfor mener jeg det er feil å drive med eiendom. Du skal få bonus, bytte jobb, og så skal den neste generasjonen se hva jobben du gjorde, egentlig var verd. Det burde ikke et statlig pensjonsfond drive med, sier finansprofessor Karin S. Thorburn ved Norges Handelshøyskole (NHH) og gjesteprofessor The Wharton School of University of Pennsylvania.

NHH-professor Karin S. Thorburn mener Statens pensjonsfond utland ikke bør drive med eiendomsforvaltning, fordi hun tror det koster mer enn det smaker. Foto: Kristin Svorte

Fondet investerer stadig mindre penger i eiendom – 15 milliarder kroner i fjor, ned fra drøye 19 milliarder kroner året før.

Like fullt øker forvaltningskostnadene i fondet målt i kroner. De totale forvaltningskostnadene har økt siden 2013 fra 331 millioner kroner til drøye 1,4 milliarder kroner i fjor.

– Yngve skylder på eiendom hvis kostnadene øker. Men forvaltningskostnadene i basispunkter viser noe veldig vakkert, for de går faktisk nedover, sier Kallevig med henvisning til Oljefondets sjef Yngve Slyngstad.

Fra 2013 har kostnadene i eiendomsforvaltningen falt fra 38 basispunkter til 23 i selve forvalterorganisasjonen i Norges Bank.

– Porteføljen har vokst mer enn kostnadene, men det er vanskelig å si at fondet av den grunn har gjort en god jobb. Jeg synes i utgangspunktet at eiendomskostnadene er altfor høye, og at Oljefondet heller burde ha holdt seg til indeksforvaltning, sier Thorburn.

Sitter på gjerdet i Singapore

2017 markerte året da fondet gjorde sitt første eiendomskjøp i Asia, nærmere bestemt i Tokyo.

Kallevig og hans eiendomsteam kjøpte i desember en andel på 70 prosent av fem eiendommer innen butikk- og kontorlokaler i samarbeid med partner Tokyo Land Corporation.

Fondet åpnet kontorer i Tokyo og Singapore i 2015, men har vært forsiktig med handler blant annet fordi markedet har vært for høyt priset.

I Singapore har fondet hatt mellom tre og fem lokalansatte i over to år, uten at de har gjennomført noen kjøp. De tre ansatte som er der nå, «analyserer bygg, muligheter og markeder», ifølge eiendomssjefen.

– Det er et mindre marked enn Tokyo, men vi ser på mulighetene. Vi har så langt ikke sett de eiendommene som har truffet våre kriterier, hverken på pris, partnere, beliggenhet eller kvalitet, sier Kallevig.

– Blir det noe kjøp i Singapore i 2018?

– Aner ikke.

Avviser «mystiske» salg

Fjorårets investeringer fikk en avkastning på 7,5 prosent. Unotert eiendom vil si selskaper som ikke er på børs.

Markedsverdien til disse investeringene lå på 219 milliarder kroner. Flesteparten av eiendommene befinner seg i USA, dernest Storbritannia og Frankrike.

I løpet av den siste månedene har Oljefondet solgt seg ut av tre eiendommer – to i Frankrike og én i München.

Kallevig avviser at det ligger noe dramatikk i de mange salgene.

– Det er ikke noe mystisk som ligger bak. I områdene til to av byggene i Frankrike har vi ikke sett den utviklingen vi hadde håpet og forventet. I München fikk vi mulighet til å gå ut på en veldig attraktiv pris, sier han.

Fondet kjøpte eiendommene med kontorlokaler i 2011 som en del av en større portefølje til en verdi av rundt 5,5 milliarder kroner.(Vilkår)

Oljefondet Karsten Kallevig Karin S. Thorburn Eiendom Arbeidsliv Finans
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.