I oljemarkedet skjer ting raskt. I fjor stupte oljeprisen fra toppnivået på 150 dollar fatet til under 50 dollar. Nå er oljeprisen i overkant av 70 dollar fatet igjen.

- Man ser hvor raskt ting skifter, innledet analytiker Andreas Stubsrud sitt foredrag på årets Pareto-konferanse med.

Han dro humoristisk frem et av nøkkelspørsmålene fra 2004-konferansen; "Er 40 dollar fatet her for å bli?".

- Nå stiller vi det samme spørsmålet, bare 30 dollar opp, sier Stubsrud.

Kortere og kortere sikt
Han peker på at investorene har stadig kortere investeringshorisont.

- Vi ser på kortere og kortere sikt. På 1960-tallet eide vi i snitt aksjer i åtte år, nå eier vi dem i ett år. Vi investerer ikke, vi spekulerer, sier han.

Han mener at horisonten med fordel kan utvides.

- Historisk sett har både oljeprisen, Oslo Børs og riggselskapet Transocean vært på en oppadgående trend. Oljeprisen er volatil, men oppadgående, sier han.

Les også: - Tid for å høste

Ikke så ille
De kraftige utslagene i oljeprisen har også gitt ekstreme utslag i dagratene på rigger og prisene på enhetene. Det har skremt mange investorer bort fra riggaksjer, fordi de har inntrykk av at prisene ikke har kommet skikkelig ned igjen.

- Mange tror at verdien på riggene har steget veldig. Men dersom man korrigerer for boblen har verdien på jackup-rigger bare steget med 3,5 prosent siden 2001, mens flyterne har steget med 10 proset. Enhetene er i tillegg bedre, det er ikke så ille som folk tror, mener Stubsrud.

Snur neste år
Stubsrud og Pareto mener det nå er duket for positiv volumvekst i oljeservicesektoren i 2010, og er dermed blant få meglerhus som tror på denne utviklingen.

- Bekymringen for at enhetene kommer til å falle i verdi er overdrevet. Verdien på jackuprigger kommer ikke til å falle under 170 millioner dollar, dypvannsriggene kommer ikke til å falle under 600 millioner dollar.

- 2010 vil bli et godt år for oljeservice. Verden er dynamisk og oljeservicekostnadene er allerede ned 15 prosent. Vi forventer at volumveksten i oljeservisveksten kommer til å snu til positivt neste år, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.