Toppsjef Rune Bjerke i DNB følger tett med på utviklingen i lånene han har gitt til næringer som er rammet av oljesmellen i norsk økonomi.

DNB skrev ned verdiene av utlån og garantier med 1,4 milliarder kroner i siste kvartal ifjor, ifølge kvartalsrapporten som ble lagt frem torsdag. Tapsavsetningene var markert høyere enn analytikerne hadde ventet på forhånd.

Selv om banken fremdeles ser for seg normale utlånstap i gjennomsnitt de neste tre årene, advarer Bjerke og kollegene torsdag om at tapene kan bli høyere i de nærmeste kvartalene, for heller å bli lavere igjen mot slutten av perioden.

- Mer aktsomhet

Bjerke avviser imidlertid at han har dratt i nødbremsen, selv om norsk økonomi er inne i en svært utfordrende tid.

- Det er ikke noen nødbrems som er dratt i noe sted i DNB, men det er klart at den situasjonen vi har i norsk og internasjonal økonomi, tilsier at du må ha mer aktsomhet generelt. Særlig innen visse sektorer. Da er det sektorer som er direkte involvert i olje og gass eller som er relatert og som leverer til olje og gass som vi følger tettest med på, sier Bjerke.

- Det er fremdeles slik at gode prosjekter og gode investeringer får finansiering hos oss hvis vår avkastning er tilstrekkelig, legger han til

Tapsutviklingen fremover vil på mange måter avsløre hvor godt håndtverk banken har gjort med lånesøknadene de siste årene.

- Vi føler at vi er oppe til eksamen hver dag og hvert kvartal. Og vi har hele tiden i etterkant av finanskrisen i 2008 hatt svingninger. For eksempel ga det en krise i i mange segmenter i shipping, som påvirket oss kraftig i 2009, 10 og 11. Jeg tror alle banker etter 2008 har vært mye mer aktsomme og på tå hev med tanke på det de driver med, sier DNB-sjefen.

Tar tid med omstilling

Bjerke minner samtidig om at det er flere deler av norsk økonomi hvor han ser tegn til gryende optimisme.

- Det vi ser er at de delene av norsk økonomi som nyter godt av en svakere kronekurs, som sjømat og sjømatrelatert virksomhet, turisme og turistrelatert virksomhet og tradisjonell industri som konkurrerer med industri på kontinentet, er det gryende positivitet som følge av at konkurransesituasjonen er bedret. Jeg tror vi kommer til å se mer av det fremover. Men det tar tid å få til omstilling, sier Bjerke.

I forrige uke uttrykte Bjerkes kollega Gunn Wærsted, nylig avgått toppsjef i Nordea Norge, undring over at låneetterspørselen ikke hadde økt mer fra disse næringene.

Selv tror Bjerke at optimismen etter hvert vil vise seg i bunken av lånesøknader.

- Generelt så fører veldig store svingninger til at man blir mer forbeholden og at man bruker lengre tid. Hvis det nå viser seg at man ikke får en ytterligere forverring i norsk økonomi, og hvis man begynner å tro  at kronekursen skal forbli svak fremover, så vil vi se mer investeringer i den delen av næringslivet som nyter godt av en svak kronekurs, sier Bjerke.

DNB leverte kvartalstall torsdag morgen. På Oslo Børs er aksjen så langt opp 2,6 prosent til 99,75 kroner.

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Asia i dag: Starter nedtelling til kinesisk bankkrise

Miljøorganisasjoner:– Oljefondet vil spare på å bli grønnere

Jury: – Apple må betale milliarder for patentbrudd

SE DNtv: Her spiller astronauten bordtennis med en vannboble

Her spiller astronauten bordtennis med en vannboble
Den britiske astronauten Tim Peake er stasjonert på Den internasjonale romstasjonen ISS. Tirsdag stilte han opp på en direktesending som ble overført til nesten 300 000 skolebarn i Storbritannia.
01:48
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.