Bjørn H. Kise (65) er styreleder i Norwegian og samtidig Norwegian-sjef Bjørn Kjos’ nærmeste forretningspartner. Sammen eier de investeringsselskapet HBK Invest as, som eier 25 prosent av Norwegian.

Kise er også leder av valgkomiteen, som gir innstilling til nytt styre i Norwegian. Store eiere og eksperter reagerer gjennom DN på Kises på dobbeltrolle.

Tirsdag ettermiddag er det generalforsamling i Norwegian.

Aksjonærer ut mot Norwegians styreleder: Kritiseres for dobbeltrolle dnPlus (DN+)

Kise kommenterte eierstyringen overfor DN etter en presentasjon fra selskapet tidligere i år.

– Vi har et velfungerende styre med årlig evaluering av arbeidet, sa Kise.

– Og etter det har vi møte i valgkomiteen.

– Er Norwegian et administrasjonsstyrt selskap?

– Nei. Tvert imot. Vi har lange månedlige styremøter. Senest varte det til klokken 23 om kvelden, sa Kise.

Han la til at det aldri har vært noen eierkonflikter i selskapet.

Les også: Selv DNB har mer egenkapital enn Norwegian dnPlus

Ble kastet fra styret

Helt fritt for styrekonflikter har det dog ikke vært Norwegian-styret.

To styrerepresentanter, som også var aksjonærer, forsøkte i 2003 å få Bjørn Kjos sparket som leder for selskapet. Ifølge Kjos' egen selvbiografi endte det med at de to styrerepresentantene ble kastet ut av styret av daværende styrelder Brynjar Forbergskog. Bjørn Kise kom da Kjos til unnsetning, slik Kjos beskriver det i sin selvbiografi «Høyt og lavt» fra 2015:

«Seinere får jeg vite at Bjørn Kise sto opp og ga de to styremedlemmene inn. Han gjorde det klart at han ikke ville fortsette i styret om de to fikk gjennomslag for kandidaten de ville ha som ny administrerende direktør. Kise minnet dem også om hvem som var selskapets majoritetsaksjonær. De to hadde ikke engang hundredelen av det antall aksjer som jeg hadde. Til slutt hadde han i likhet med styreformannen anbefalt de to «brumlebassene», som han kalte dem, å komme seg ut av styrerommet fortest mulig.»

Ifølge opplysningene i Brønnøysundregisteret var én av de to som gikk ut av styret på denne tiden Petter A. Stordalen. 

Stordalen besvarte ikke DNs henvendelser mandag.

Få store eiere med

Nesten ingen av de største eierne i Norwegian har hatt plass i styret siden børsnoteringen i 2003.

Ifjor ble protesegründer Christian Fredrik Stray (38), som står bak selskapene Hypro as og Joint Biomed as, valgt inn i styret. Andre aksjonærvalgte medlemmer er Ada Kjeseth, administrerende direktør i Tekas Shipping og Liv Berstad, administrerende direktør i butikkjeden Kappahl.

I valgkomiteen sitter, i tillegg til Kise, også forvalter Geir Tjetland i Skagen Fondene og Norwegian-pilot Sven Fermann Hermansen. Jørgen Stenshagen, som representerer Stenshagen Invest er foreslått som nytt medlem av valgkomiteen. Ut går Inga Lise Lien Moldestad, viseadministrerende direktør i Holberg Fondene.

 

LES OGSÅ OM:

Privatøkonomi: Familiearven låst i gebyrer dnPlus  

Dropper Statoil-skiltene: Slik blir den nye bensingiganten dnPlus (+)

Krever Statoil­granskning dnPlus  (+)

Mange straffedømte advokater: Avskiltede advokater magasinetPlus

Derfor er hun 40-åringenes nye ideal: Noora (16), førtisenes heltinne d2Plus

 

SNART 17. MAI:

Her har de aldri har lagd mer bunadssølv enn nå
Mens mange bedrifter på Vestlandet sier opp folk har familiebedriften Sylvsmidja på Voss ansatt flere nye gullsmeder det siste året. Også de nye nordmennene i Oslo har begynt å gå med bunad, forteller sølvsmed Trond Johansen.
01:31
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.