I NHOs ferske kvartalsrapport, Økonomisk overblikk 1/2010, gir NHOs medlemsbedrifter et noe bedre bilde av tilstanden enn i novembermålingen.

Utsiktene vurderes fremdeles som svakere enn prognosene fra sentrale politikk- og analysemiljøer i Norge.

Oppgang uten ansettelser
NHO tror brutto nasjonalprodukt for fastlands-Norge vil øke én prosent i år.

Tor Steig, sjeføkonom i NHO, tror dette blir en oppgang uten nyansettelser.

- Bedriftene har en mulighet til å klare en konjunkturoppgang uten måtte nyansette, sier han.

Jobber færre timer
Ifølge Steig er det særlig to trekk som gjør at norske bedrifter kan klare å produsere mer med akkurat den samme bemanningen som nå.

- I perioden vi har lagt bak oss har vi sett at antallet arbeidstimer er redusert. Det har bidratt til at ikke arbeidsledigheten har økt mer, og det vil også bidra til at sysselsettingen trolig ikke vil øke fremover, sier Steig.

Han mener utviklingen kan bety at bedriftene har beholdt arbeidskraft de av markedsmessige grunner strengt tatt ikke har hatt behov for.

Steig mener også at norske bedrifter har noe å gå på når det gjelder produktivitet.

En god stund til bedrifene ansetter igjen
NHO tror den samlede sysselsettingsveksten vil være på null prosent, men det er fordi det offentlige drar opp.

I privat sektor tror de sysselsettingen vil falle med 0,75 prosent.

- Det vil gå en god stund før vi får nyansettelser i norske bedrifter, sier Tor Steig, sjeføkonom i NHO.

Tjenesteytende næringer er på den positive siden i forhold til forventet vekst i antall jobber, mens industri og reiseliv fremdeles vurderer utsiktene for sysselsettingen negativt.

Tror ledigheten vil øke
Arbeidsledigheten er nå på 3, 3 prosent. Omfanget av fremtidige oppsigelser og permitteringer ser ifølge NHO ut til å bli noe mindre omfattende enn det bedriftene rapporterte i forrige spørreundersøkelse, men NHO venter at arbeidsløsheten fortsatt vil øke.

- Kan redusere ledighetsøkningen
Bedriftene rapporterer nå at bruken av utenlandsk arbeidskraft ventes å gå ned – særlig i bygge- og anleggsvirksomheten. I forhold til våren 2008 er nedgangen markert.

Den gang benyttet 66 prosent av bedriftene utenlandsk arbeidskraft, nå melder 45 prosent at de gjør det.

En fortsatt reduksjon i bruken av utenlandsk arbeidskraft kan redusere økningen i arbeidsløsheten noe, mener NHO.

- Men det er stor usikkerhet knyttet til hvor mange utlendinger som vil forlate det norske arbeidsmarked, særlig fordi arbeidsmarkedssituasjonen er verre i hjemlandet enn i Norge, ifølge Steig.



NHOs prognoser for 2010, prosentvis årlig vekst

Ler hva Statistisk sentralbyrå anslår: Opptur først i 2013 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.