Aktiviteten i norsk økonomi vil trolig fortsette å ta seg opp, men noen klar konjunkturoppgang er ikke ventet før rundt årsskiftet 2012/13, skriver SSB i sin ferske rapport Økonomiske Analyser, Konjunkturtendensene for Norge og utlandet.

- Vi kommer til å få en veldig nøytral konjunkturutvikling fremover, og det blir ikke konjunkturoppgang før i 2013. Veksten i industrien kommer til å bli svak, mens utviklingen i tjenesteytende sektor vil ta seg opp, sier Torbjørn Eika i SSB.

Det ligger dermed an til økt arbeidsledighet og moderat lønnsvekst i flere år fremover.

SSB tror på en ledighet på 3,9 prosent i 2011 og 2012, før den skal ned igjen.

Til tross for markert nedgang i antall utførte timeverk og en litt mindre nedgang i antall sysselsatte, har arbeidsledigheten så langt bare økt moderat. Fremover vil den komme mer opp, venter SSB.

- En klar konjunkturoppgang kan bringe ledigheten litt ned i 2013, heter det fra SSB.

Kraftige kutt i lønnsveksten
Konjunkturnedgangen bidrar til en kraftig reduksjon i lønnsveksten. Årslønnsveksten i fjor var på 4,1 prosent, ned fra 6,3 prosent i 2008.

- I år og neste år anslås lønnsveksten til 3,4 prosent, for deretter å stige noe, ifølge SSB.

Prisveksten er imidlertid også antatt å bli redusert, til tross for økte strømpriser i år.

- En sterk krone, som er antatt å styrke seg ytterligere ut neste år, bidrar sammen med lav lønnsvekst og økt produktivitet til at vi anslår prisveksten til 1,7 prosent i 2010 og 1,3 prosent i 2011, skriver SSB.

Reallønnsveksten vil i følge SSBs beregninger ligge nær 2 prosent i prognoseperioden.

Treg vekst
Både norsk og internasjonal økonomi har forlengst begynt å vokse, men det ventes ingen sterk vekst framover.

En markert økning i tradisjonell vareeksport gjennom andre halvår i fjor leder sammen med en viss økning i etterspørselen i norske eksportmarkeder, til at årsveksten kan bli relativt høy i år. Svekket kostnadsmessig konkurranseevne vil imidlertid bidra til reduserte markedsandeler de påfølgende årene og dermed en meget moderat vekst i eksporten.

SSB tar ned prognosene for norsk BNP kraftig, samtidig som 2009 var det svakeste året på flere tiår.

Les mer om dette her: Skuffende svak vekst

Utlånsrente: 6,4 prosent
På bakgrunn av bedrede konjunkturutsikter satte Norges Bank opp styringsrenten med 0,5 prosentpoeng mot slutten av fjoråret.

Når de bedre tidene kommer i 2013 betyr det også høyere rente:

- Det ligger an til at Norges Bank vil fortsette å sette styringsrenten gradvis opp. I 2013 regner vi med at pengemarkedsrenten på årsbasis kommer opp i 5,2 prosent, mens bankenes utlånsrente vil ligge på 6,4 prosent, skriver SSB.

Det er høyere enn anslagene SSB kom med i desember.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.