Torsdag var den tidligere Telenor-sjefen Jo Lunders forsvarer Cato Schiøtz var til stede under Dagsnytt Atten på NRK.

Her uttrykte forsvareren at politimyndighetene ønsker å beholde Lunder i varetekt, noe han selv mener det ikke er grunnlag for.

Jo Lunders forsvarer Cato Schiøtz var torsdag gjest hos NRK Dagsnytt Atten. Her er han på vei inn til Økokrim i forbindelse med pågripelsen av Lunder.
Jo Lunders forsvarer Cato Schiøtz var torsdag gjest hos NRK Dagsnytt Atten. Her er han på vei inn til Økokrim i forbindelse med pågripelsen av Lunder. (Foto: Fartein Rudjord)

- Det har vi sagt nei til. Han skal fremstilles etter lunsj i morgen, opplyste forsvareren og understrekte at det for hans klient ikke er aktuelt å samtykke med politiet.

I forvaring

Til DN bekreftet imidlertid Schiøtz at Lunder vil bli holdt i politiets forvaring i påvente av fremstillingen for retten fredag.

- Det er all grunn til å tro han blir fremstilt for varetekt i morgen, sier forsvareren til DN.

- Hvor blir han i natt?

- Han blir der i kveld.

- Hvordan vil han stille seg til varetektsfengsling?

- Han samtykker ikke, for det er ikke grunnlag for varetekt, hevder forsvareren som legger til at han og Lunder nå vil legge frem hvorfor de mener det ikke er grunnlag for varetekt.

Schiøtz forteller videre at Lunder ikke kjenner seg igjen i virkeligsbeskrivelsen han blir møtt med.

- Han er svært overrasket og lett bestyrtet, sier forsvareren.

Pågrepet på Gardermoen

Til NRK fortalte Schiøtz at Lunder har sittet i avhør hos politiet siden klokken 12 torsdag.

– Siktelsen går ut på en utbetaling på 30 millioner dollar til en konto i Sveits i 2011. Den har Jo Lunder forklart seg grundig om og forklart seg om hvilken kunnskap han hadde og hva han gjorde da den kom opp.

- Hevder han at han har gode forklaringer?, spurte programleder Anne Grosvold.

- Ja, det mener han desidert. Det har vi brukt en del tid på i dag. Så får vi vente og se om hans forklaring er riktig, uttalte Schiøtz.

Vimpelcom skal ha betalt de 30 millioner dollarene for to rapporter fra sin usbekiske partner Takilants konto i Banque Lombardier & Co i Sveits.

Som DN tidligere har omtalt var det ikke stort Vimpelcom fikk i retur: to rapporter med avskrift fra Wikipedia, blogginnlegg og egne power­point-presentasjoner, ifølge amerikanske myndigheter.

Ny høring

Den tidligere Telenor-direktøren ble onsdag pågrepet på Gardermoen, siktet for grov korrupsjon.

Schiøtz bekreftet pågripelsen overfor NRK torsdag.

- Da han kom med siste fly fra London igår, ble han pågrepet, uttalte han til NRK.

Norsk Økokrim har opprettet egen etterforskning og sak på tidligere VimpelCom-sjef Jo Lunder. Det opplyste førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim til DN torsdag.

Etter at nye opplysninger kom frem i den såkalte Vimpelcom-saken, har Svein Aaser måttet gå av som styreleder i Telenor.

BAKGRUNN: Innrømmer at info ble holdt tilbake (krever innlogging)

Kontroll- og konstitusjons­komiteen har besluttet å holde en ny høring i saken før jul etter at en annen tidligere Telenor-sjef, Jon Fredrik Baksaas, innrømmet å ha holdt tilbake informasjon fra komiteen.

 

Les også: - Det er jo dramatisk

Søtt, gammelt og legendarisk

Pundet er svekket hele 30 øre mot kronen

 

Se også:

Ville statsministeren satt seg inn i en Uber-drosje?

Ville statsministeren satt seg inn i en Uber-drosje?
Statsminister Erna Solberg mener den nye delingsøkonomien er "spennende"
02:46
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.