Torsdag fikk finansminister Siv Jensen (Frp) overlevert Det internasjonale valutafondet (IMF) sin uttalelse om norsk økonomi og økonomisk politikk.

I rapporten blir tilstanden i finansmarkedet viet særlig oppmerksomhet. IMF ser i dag særlig to risikofaktorer for den finansielle stabiliteten:

  • Høy vekst i boligpriser
  • Gjeld i husholdningene

- Jeg deler bekymringen om økende boligpriser, sier Jensen på torsdagens pressekonferanse.

Legger frem strategi

Det siste året har norske boligpriser steget med 6,3 prosent på landsbasis, viser statistikk fra Eiendom Norge.

Tidligere i år la Finanstilsynet frem en rekke forslag til tiltak som kan bremse boliglånsveksten i Norge. Disse har nå vært ute på høring. Torsdag viser Jensen til at departementet innen et par uker vil legge frem en ny strategi knyttet til det norske boligmarkedet.

- Her ser vi på ulike tiltak, kanskje særlig knyttet til tilbudssiden i boligmarkedet. Det er en betydelig ubalanse som særlig skaper problemer i de store byene, sier hun.

I uttalelsen fra IMF pekes det på at enklere regelverk for nybygging kan bidra til økt tilbud av boliger i landet.

- Ny normal

For øvrig er IMF opptatt av at oljesektoren ikke lenger vil være en like sterk kilde til økonomisk vekst i Norge. Andre konkurranseutsatte næringer vil derfor etter hvert måtte bli viktigere, understrekes det.

IMF anslår nå en vekst i bruttonasjonalprodukt (bnp) Fastlands-Norge på 1,4 prosent i år og noe høyere neste år, mens arbeidsledigheten anslås å øke noe.

Dette om lag på linje med anslagene i Revidert nasjonalbudsjett, påpeker Finansdepartementet i en pressemelding.

- IMF bekrefter regjeringens analyse av utfordringene i norsk økonomi og at vi står overfor en omstilling til en ny normal, sier Jensen her.

Advarer mot overoppheting

IMF mener videre at Jensen bør være ytterst forsiktig med å øke oljepengebruken i dagens situasjon.

For sterk finanspolitisk stimulans kan overopphete økonomien, advares det. Offentlig etterspørsel etter varer og tjenester bør ikke erstatte fallet i etterspørselen fra petroleumssektoren, understreker IMF.

- Jeg merker meg at delegasjonen fra IMF støtter regjeringens økonomiske opplegg slik vi senest la det fram i Revidert nasjonalbudsjett, sier Jensen.

- Hva regjeringen kommer til å gjøre i statsbudsjettet for 2016, får dere vite når vi legger det frem, sier finansministeren.

- Verdifull tilbakemelding

IMF mener et mer «nøytralt» skattesystem i Norge vil vært gunstig og lette omstillingen, påpeker TDN Finans.

- En reduksjon i hvilken grad skattesystemet favoriserer bolig fremfor produktive investeringer vil hjelpe skifte investeringer over i sektorer som må erstatte olje- og gassrelatert industri som en vekstmotor, heter det i uttalelsen.

Dette kan inkludere mindre gunstig skattlegging av bolig, skriver IMF.

- IMF understreker også behovet for å gå gjennom skattesystemet, slik vi jobber med. Og de understreker behovet for å fortsette trykket med strukturelle reformer, sier Jensen.

Delegasjonen ble ledet av Thomas Dorsey, Mission Chief for Danmark, Norge og Nederland.

Les også:
Ledigheten stiger som fryktet
Her er aldersgrensen arbeidsgiverne ikke helt liker
Foreslår forsikring mot boligprisfall  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.