Statoil-sjef Helge Lund fikk mange negative reaksjoner da han takket ja til styreverv i Nokia. Men Orklas styreleder og hovedeier, Stein Erik Hagen, berømmer Statoil-sjefen.

Det skriver Dagens Næringsliv.

- Flere burde gjøre som Helge Lund. Operative toppsjefer sitter på en unik kompetanse som er viktig å overføre til andre selskaper. Det kan øke kvaliteten på norske styrer, sier Hagen.

Han peker også på Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas, som sitter i styret i svenske Handelsbanken.

- De kan også utgjøre en viktig bredde og gi bedre balanse i et styre. De profesjonelle styremedlemmene har en tendens til å følge administrasjonen i selskapene i større grad. De aksjonærvalgte styremedlemmene er alle valgt av eierne, og bør først og fremst arbeide for å fremme deres interesser, sier Hagen.

Kun forretning
Han peker på at svenskene har bygd opp langt flere store selskaper uten hjelp av naturressurser enn nordmenn, og mener at den svenske forretningskulturen er noe av forkl#229en.

- I den svenske kulturen er det et sterkt forretningsmessig fokus, og bare det. I Norge er det veldig annerledes. Våre største selskaper er i stor grad bygget på naturressurser, som Statoil, Hydro og Yara, mens Telenor vokste fra et monopol. I alle disse er staten desidert største eier. Her er alt mye mer politisk og mediestyrt, sier Stein Erik Hagen.

Han understreker at det er svært mange bra norske selskaper, og mange flinke styremedlemmer, men spør om det er bra nok.

Politisk agenda
Hagen nevner utnevnelsen av Hallvard Bakke (68) til Telenor-styret nylig som et eksempel på politisk agenda. Bakke er mangeårig tidligere Ap-politiker, nært alliert med Trond Giske og tidligere styreleder i NRK.

- Det er bare et eksempel på en politisk utnevnelse. Det er spesielt for Norge, sier Hagen.

I forrige uke innrømmet Bakke selv at forespørselen om å sitte i Telenor-styret kom overraskende.

- Ja, det må jeg si. Det hadde jeg ikke tenkt på, sa Bakke til DN etter utnevnelsen og la ikke skjul på at han mangler innsikt i Telenor.

- Jeg har selv ingen oversikt over Telenor, bortsett fra at jeg vet at selskapet er et av Norges største med stor internasjonal aktivitet, sa Bakke.

Les også:

Medietopper deler leilighet

Helge Lund blir Nokia-mann (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.