Forslaget om makslønn på 1,5 millioner kroner er et av de viktigste forslagene som skal opp på Rødt landsmøte denne helgen, ifølge påtroppende Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

- Forskjellen mellom de aller rikeste i Norge og folk flest er nå på sitt største siden 1930-åra. Rødt ønsker økonomisk utjevning og foreslår derfor en makslønn på 1,5 millioner kroner. Det bør være mer enn nok, sier Moxnes.

Tatt av vinden
Han trekker frem at 1,5 millioner er fem ganger lønnen til en hjelpepleier, tre ganger lønnen til en oljearbeider, og halvannen gang lønnen til Jens Stoltenberg.

Forslaget om makslønn er i vinden for tiden. Både den franske venstreradikale presidentkandidaten Jean-Luc Mélenchon og den sosialdemokratiske presidentkandidaten François Hollande har gått inn for varianter av forslaget. Her hjemme har Fagforbundets Stein Gulbrandsen fremmet forslaget for LOs representantskap.

- Dette er et forslag som vinner terreng på venstresida men også hos enkelte ringrever fra høyresida. Det er ikke hver dag Rødt er enig med Olav Thon, men her er vi helt på linje. Når du tjener fem til ti millioner kroner, har du så mange egne penger å passe på at du gjør en dårligere jobb, har Thon uttalt. Han går inn for makslønn på 2 millioner, sier Moxnes.

Påvirker den politiske makten
Moxnes kan ikke skjønne hvorfor eiendomsmeklere og forretningsadvokater skal tjene mange ganger mer enn landets statsminister.

- Vi trenger en større skatteinnsats fra de rikeste for å sikre gode velferdstjenester også i framtida. Når de rikeste skatter mindre enn gjennomsnittet blir det som å stikke av fra regninga, sier han.

Forslaget om makslønn har også et maktpolitisk perspektiv, mener den påtroppende lederen.

- Det verste er ikke overklassens prangende forbruk, men makten deres over andre mennesker og ressurser. Rikdommen og ulikheten uttrykker et økonomisk og dermed politisk maktforhold. Penger er makt. Større økonomiske forskjeller betyr mer politisk makt til de rikeste, sier Moxnes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.