En ny EU-forordning skal begrense mengden kanel EU-borgere får i seg, skriver Bergens Tidende.

Kanel inneholder stoffet kumarin, som i store mengder er skadelig for leveren. EU har satt grensen til maks 15 milligram kumarin per kilo bakst.

Reglene vil også omfatte norske kanelboller, bekrefter førsteamanuensis Halvard Haukeland Fredriksen ved juridisk fakultet på Universitetet i Bergen overfor BT.

- Denne forordningen er allerede en del av EØS-avtalen og derfor bindende for Norge, skriver Haukeland Fredriksen i en epost til avisen.

Også Mattilsynet bekrefter at reglene vil gjelde her i landet.

- Høres helt sprøtt ut!
Nyheten om at de svært tradisjonsrike norske kanelbollene - eller skillingsboller som de kalles i Bergen, gjør bergensbakeren Bernt Lie-Nielsen mildt sagt forbløffet.

- Aldri i mine levedager har jeg hørt noe sånt. Det høres helt sprøtt ut, sier Bernt Lie-Nielsen, som driver den velkjente konditorkjeden Lie-Nielsen.

Norge har likevel en mulighet til å ta innersvingen på kanel-kravet.

Sverige har nemlig klart å få unntak fra regelen, med henvisning til at skillingsboller er et tradisjonsbakverk - noe som kan gi dispensasjon. I Danmark har imidlertid bakere prøvd seg på samme argumentet, men fått nei.

Det danske mattilsynet begrunner sin avgjørelse med at skillingsboller kan kjøpes året rundt, og derfor ikke kan betegnes som sesongbetont eller tradisjonell bakst, skriver BT.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.