Denne uken kommer fersk statistikk om norske matvarepriser. Den vil vise at prisene faller, men det er ikke takket være Sylvi Listhaug, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Han er ikke spent på tallene som Statistisk sentralbyrå etter planen skal offentliggjøre på onsdag.

– Prisene vil garantert ha gått ned. Sannsynligvis vil det meste av økningen fra juni til juli ha blitt utlignet, sier Vedum til NTB.

Den tidligere landbruksministeren fra Senterpartiet viser til at prismekanismene i dagligvarebransjen følger en ganske forutsigbar kurve.

– Prisene øker i sommerferien og synker ved skolestart når forbrukerne igjen er mer opptatt av hverdagsrutiner og butikkenes priskampanjer setter inn for alvor, sier han.

PR-show

At prisfallet kan ha sammenheng med møtene som landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) har hatt med dagligvarekjeder og leverandørindustri, avviser han kontant.

– Disse møtene er ikke annet enn et gedigent PR-show. Hun vet godt at en landbruksminister ikke kan styre matvareprisene direkte, sier Sp-lederen.

Prisene på mat økte med 3,2 prosent fra juni til juli. Det er den største prisøkning på en enkelt måned siden 1982.

– Det er påfallende at dette skjer første sommeren etter regjeringsskiftet. Prisene økte forbigående hver sommer under den rødgrønne regjeringen også, men ikke til sammenligning så mye som nå, sier Vedum.

Sp-lederen mener det er grunn til å spørre om dagligvarekjedene så sitt snitt til å øke inntjeningen ytterligere med en landbruksminister fra Frp bak spakene.

Slår tilbake

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) kaller Vedums utspill desperat og ber ham se seg i speilet.

– Senterpartiet har jo aldri vært opptatt av priser på mat, sier Listhaug til NTB.

Hun viser til at matmomsen ble økt med 2 prosentpoeng og at det årlige påslaget i målpriser i forbindelse med jordbruksavtalen var langt større under de rødgrønne.

– Senterpartiet er mer opptatt av å øke de statlige overføringene til jordbruket enn å sørge for riktig pris til forbrukerne, sier Listhaug.

Statsråden, med fortid i First House, tar avstand fra påstanden om at møtene med dagligvarekjeder og næringsmiddelindustri er for et PR-stunt å regne.

– Jeg tok initiativet til disse møtene fordi prishoppet fra juni til juli var ekstraordinært stort. Jeg visste at dette ikke skyldtes jordbruksavtalen, og da var det naturlig å be bransjen om en forklaring, sier hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: Overlege mener Listhaug overser «tikkende bombe»

 
Listhaugs «harryhandel» møter kritikk

 
Sjokkert over prisforskjeller på mat