Jokeren Miljøpartiet De Grønne vil ta seg god tid, og etter det NTB forstår regner partiet med at bare sonderingene med Arbeiderpartiet, Høyre og de andre partiene kan ta en uke. Deretter skal det forhandles om konkret politikk og posisjoner med den utkårede motparten.

Partiet får fem medlemmer i bystyret.

Oslo-partiet er beredt til å ta seg god tid, vel vitende om at nykomlingene møter drevne motspillere i forhandlingene.

Forhandlingsutvalg

Det er Oslo-lagets forhandlingsutvalg som skal sondere og senere forhandle med de andre partiene. Det består av lokallagsleder Torkil Vederhus, førstekandidat Lan Marie Nguyen Berg, andrekandidat Harald Nissen og tidligere nasjonal talsperson Hanna Marcussen.

Men både ordførerkandidat Shoaib Sultan og partiets ene stortingsrepresentant Rasmus Hansson følger med fra sidelinjen og kommer gjerne med innspill underveis.

Et godt sykkelveinett gjennom byen, ren luft og ikke minst stans i veksten av biltrafikken inn til byen, er blant de viktige sakene for Oslos grønne. Dessuten vil partiet at deres fjerdekandidat Shoaib Sultan skal få ordførerjobben

– Vi kommer ikke til å gi ved dørene, sa Rasmus Hansson, en av to nasjonale talspersoner, under partilederdebatten natt til tirsdag.

Rød inni?

MDG har på få år vokst dramatisk, ikke bare i Oslo. Ved forrige lokalvalg fikk partiet 0,9 prosents oppslutning. I år ligger partiet an til å få mellom 4 og 5 prosent på landsbasis. Det betyr at partiet vil gå fra 24 kommunestyrerepresentanter på landsbasis totalt, til flere hundre.

Partiet kan havne på vippen i 20 kommuner. Mange vil med interesse følge med på hvorvidt partiet velger venstresiden i flest tilfeller. Det vil i så fall tas til inntekt for synet om at MDG er «grønn utenpå og rød inni».

Hansson insisterer imidlertid på at selv om det skulle ende med hovedsakelig rødgrønt samarbeid rundt omkring, betyr ikke det at partiet ikke er blokkuavhengig.

– Da betyr det at venstresiden gir oss bedre miljøpolitikk enn høyresiden, men vi blir jo ikke sosialister av den grunn. Vi blir samarbeidspartnere for dem som gir best miljøpolitikk og den dagen høyresiden leverer bedre, er de en interessant partner, sa Hansson

- Se bildene fra valgkvelden her:


Les også: Han kan overta etter Fabian Stang


  Aarebrot: – Den gamle regjeringen vinner over den nye

 

 

 

 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.