KrF er Arbeiderpartiets førstevalg som samarbeidspartner i Bergen. De to partiene bekreftet på valgkvelden at de allerede hadde snakket sammen.

– For oss er det viktig at sentrum blir sterkt i et eventuelt byråd. Det er det viktigste for oss. Så må vi se hvilket gjennomslag KrF kan få i en slik konstellasjon, sier avtroppende KrF-byråd Dag Inge Ulstein til NRK.

Også partileder Knut Arild Hareide la vekt på KrFs muligheter som sentrumsparti da han talte til valgvaken. Han kom med en tydelig invitt om at det er åpning for samarbeid.

– Vi har mulighet for innflytelse i byer som Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim og Bodø, listet han opp.

– Det viktige er ikke hvem vi samarbeider med, men hva vi samarbeider om. Nettopp den sentrumsposisjonen kan bli utrolig verdifull for sårbare grupper i vårt samfunn, sa Hareide.

DN Direkte: Alt om valget 2015

Advares mot for åpenlys flørt

KrF bør imidlertid tenke seg godt om før de skifter side, mener statsviter Svein Tore Marthinsen.

– Det er en grunn til at KrF historisk sett alltid har endt på høyresiden hvis de må velge. I partiets grunnfjell er det mange velgerne som har sans for Høyre, sier valganalytikeren.

Partiet utmerker seg ved at de har en svært solid velgermasse, men i liten grad klarere å appellere til nye velgere, påpeker han. Han tror likevel at vi vil se mange utspill fra Arbeiderpartiet for å tekkes KrF, både nasjonalt og lokalt.

Slik gikk det med storbyene

Det er duket for forhandlinger i flere store byer. Mye spenning knytter seg til Oslo, hvor Miljøpartiet De Grønne (MDG) får en avgjørende rolle. Da nesten alle stemmene var talt opp, lå resultatet på 47,1 prosent til de borgerlige og 43,1 prosent til rødgrønn side.

Høyre måtte tåle et smertelig tap i Bergen, med en nedgang på hele 12,8 prosentpoeng fra forrige valg, mens Ap gikk fram 9 prosentpoeng. Det ble tidlig klart at makten i byen skifter fra blått til rødt. De rødgrønne fikk en oppslutning på 49,2 prosent, mens den blå siden endte på 42,3 prosent.

Ikke bare KrF er aktuell som samarbeidspartner for Arbeiderpartiet. Også Venstre venter på en telefon om et mulig Ap-sentrum-byråd, skriver Bergens Tidende.

Stavanger mot strømmen

I Trondheim befestet Arbeiderpartiet sin posisjon etter å ha styrt i tolv år. Arbeiderpartiet er dobbelt så stort som Høyre, og venstresiden fikk til sammen 52,9 prosent, mot høyresidens 35,1.

I Tromsø var det i lengre tid ventet et skifte fra blått til rødt. Det ble også fasiten, etter at Høyre falt med over 15 prosentpoeng. Rødgrønn side endte på 54 prosent, mot borgerliges 39,5 prosent.

Stavanger er den eneste av de store byene som de rødgrønne ikke klarte å vinne. Tross en tilbakegang for Høyre også her, endte de borgerlige partiene med 54,1 prosent, mot 34,9. Men byen har vært styrt av en regnbuekoalisjon, og følger ikke det tradisjonelle høyre-venstre-skillet.

Fornyet tillit

Høyre gjorde et av sine beste valg noensinne i Bodø, opp over 10 prosentpoeng. Det endte jevnt mellom blokkene, og Senterpartiet og MDG ligger an til å bli jokerne.

Drammen vil beholde sin blå blokk, til tross for at Høyre tapte over 12 prosentpoeng.

I Kristiansand får Høyre ordføreren, etter et valgteknisk samarbeid med Høyre. KrF, Frp, Pensjonistpartiet, Demokratene og Senterpartiet, melder NRK. Det er ventet at Demokratene ikke blir med i det videre samarbeidet, men at de øvrige ikke-sosialistiske partiene fortsetter.

 

Les også:

Et sviende nederlag for Solberg  

Frykt og handlingslammelse i Kina – inndrar 1350 mrd. kroner

- Mange er i overkant pessimistiske  

Se DNtv: Oljeingeniører mistet jobben. Nå selger de sykler for 80.000 kr stk.

 

Oljeingeniører mistet jobben. Nå selger de sykler for 80000 kr stk.
01:39
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.