I samtalene som fredag pågår i Wien om Syria-krigen, deltar utenriksminister Mohammad Javad Zarif sammen med utenriksministrene til Russland og USA.

Iran var ikke representert da det ble holdt lignende møter i 2012 og 2014.

– Vi har vurdert invitasjonen og besluttet at utenriksministeren skal delta, sier en talsperson i det iranske utenriksdepartementet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Diplomatisk rom

Iran har stått last og brast sammen med Syrias president Bashar al-Assad i den fire år lange krigen.

Midtøsten-forsker Kjetil Selvik ved Chr. Michelsens institutt i Bergen mener det har vært en feil å ekskludere landet fra tidligere samtaler.

– Ved å ekskludere dem har man signalisert at deres interesser ikke vil bli tatt hensyn til. Og dermed har man egentlig drevet Iran mot å motarbeide en forhandlet løsning, sier Selvik, som mener atomavtalen mellom Iran og stormaktene har åpnet et diplomatisk rom.

– Å involvere dem gir ikke nødvendigvis en fredelig løsning på konflikten, men det åpner for muligheten, sier han.

Felles interesser

Midtøsten-forskeren påpeker at det er en stor diplomatisk nøtt som skal løses før en fredsavtale er på plass.

– Det store spørsmålet er om det finnes en forhandlet løsning som både Iran, USA, Russland, Tyrkia, Israel og Saudi-Arabia kan finne tilfredsstillende. Iran er redd for at dersom regimet i Syria faller, kan det underminere Hizbollah i Libanon, og igjen styrke Israel. Og et utfall der Iran kommer styrket ut, kan ikke Israel leve med, sier Selvik.

Han mener USA og Russland har nærmet seg hverandre den siste tiden.

– De to landene har en del felles interesser. Begge ønsker å bli kvitt IS. Og ingen av dem ønsker et kaotisk regimefall i Damaskus, fordi det vil ha destabiliserende konsekvenser og styrke jihadistgrupper, legger han til.

Skeptisk opposisjon

Irans deltakelse blir imidlertid ikke møtt med jubel hos Assads motstandere i Syria. Hisham Marwa, nestleder i Den syriske nasjonalkoalisjonen som USA støtter, tror Iran vil underminere den politiske prosessen.

– Iran har bare et prosjekt – å holde Assad ved makten. De tror ikke på prinsippene i samtalene, sier den syriske opposisjonslederen til Reuters.

Samtalene er en fortsettelse av samtalene mellom USA, Russland, Saudi-Arabia og Tyrkia, som fant sted i den østerrikske hovedstaden forrige uke.

Også EU, Frankrike og Egypt har varslet at de vil delta. Møtet starter torsdag, men hovedsamtalene finner sted fredag.

Målet med forhandlingene i Wien er en avtale om et «multilateralt rammeverk for en vellykket politisk overgang i Syria som fører til en regjering som ikke ledes av Bashar al-Assad», ifølge det amerikanske utenriksdepartementet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

- Dette er ikke bra, ikke bra

Negative forventninger i industrien

Sony betaler Snapchat for James Bond-kanal

Se DNTV: Statoilsjefen forbereder seg på langvarig lav oljepris

Forbereder seg på langvarig lav oljepris
Statoil-sjef Eldar Sætre presenterer tallene fra tredje kvartal.
01:51
Publisert: