Martin Kolberg, leder for kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, sitter igjen med flere ubesvarte spørsmål etter næringsminister Monica Mælands (H) redegjørelse om ansettelsen av sin venninne og tidligere regjeringskollega Thorhild Widvey (H) som ny styreleder i Statkraft. Under sin forklaring fredag valgte næringministeren etter massivt press å offentliggjøre to tekstmeldinger om saken.

- Ordlyden i tekstmeldingene indikerer at Mæland og regjeringen i realiteten hadde gitt Widvey jobben lenge før hun ble innkalt til intervju. Hvis det viser seg å være tilfelle så er det svært uheldig og alvorlig, sier Kolberg.

Les også

Eva Grinde: Djevelen i rekkefølgen dnPlus   ( DN+)

Solberg anser seg som habil i Widvey-utnevnelsen

Krever at Mæland rydder opp dnPlus

  – Trist å måtte slutte dnPlus

Stusser på formuleringer

Mæland opplyste på pressekonferansen at Thorhild Widvey ble innkalt på intervju i eierskapsavdelingen i departementet i begynnelsen av juni i år.

I de mye omtalte tekstmeldingene som ble sendt mellom Mæland og Widvey, skrevet over en måned tidligere, kommer det frem at Widvey forventer å bli innstilt.

Widvey skriver følgende til Mæland 21. april i år:

«Hei Monica, Fint om du får sjekket det vi snakket om. Litt formaliteter her, jeg må sende Karenteneutvalget en melding om det, når jeg er innstilt, det tar to uker å behandle og jeg må være klar til å ta over når GF er. Melding til Karantene utvalget kan være konfidensielt, slik at det ikke kommer ut før dere er klar med det. Men jeg må ha fått formell forespørsel og takket ja før jeg kan sende det. De er formalistiske / får ikke utøve vervet før jeg er klarert! Thorhild»

Fem dager senere svarer statsråden:

«God morgen T:) Saken om styrer er på vei opp til meg i form av SF-notat som oversendes fin/Smk for fullmakt – deretter kan vi gå i gang! Ha en fin dag – vi skal ha RNB-konferanse :) klem»

Kolberg stusser over en formulering i Widveys tekstmelding  om Statkraft-styrelederjobben, hvor det står «når jeg er innstilt».

– Hun sier hun vil vite hvor prosessen står for å få vite når utnevnelsen kommer, ikke om. Det reiser nye spørsmål. Var dette forhåndsavtalt? Har ikke andre kandidater vært vurdert? På hvilket grunnlag kunne Widvey stille spørsmål om når utnevnelsen kommer?

 

Ønsker gjennomgang

Kolberg sier det vil være nødvendig  med en grundigere redegjørelse for saksbehandlingen.

- Siste ord i denne saken er ikke sagt. Vi må få avklart om det har vært en reell saksbehandling og ikke uttrykk for en vennetjeneste. Jeg vil følge utviklingen i saken nøye de neste dagene, sier han.

Mæland erkjenner at håndteringen av tekstmeldingene har vært for dårlig fra departementets side.

– Vi oppga at de var journalført når de ikke er det, og ikke skulle vært det. Vi oppga også feil lovhjemmel. Det skulle ikke skjedd, og vi går gjennom det for å hindre at vi har en praksis som ikke er god nok, sier Mæland.

Kolberg roser statsråden for at hun har innrømmet at SMS-ene ble hemmeligholdt med feil hjemmel i offentlighetsloven, men mener det er kritikkverdig at offentliggjøringen først skjer etter press fra mediene og opposisjonen.

Jeg registrerer også at hun valgte å offentliggjøre tekstmeldingene først etter at det hadde oppstått press om dette fra offentligheten. Det er en ganske betydelig feilvurdering at hun først nå  offentliggjør sms-korrespondansen, sier Kolberg.

Han fortsetter:

- Tekstmeldingene indikerer at ansettelsesprosessen ikke har foregått korrekt. Næringsministeren har rett til å utnevne hvem hun vil til styreledervervet, men den må foregå åpent og den må være reell, sier Kolberg.

Komitemedlem Hans Fredrik Grøvan vil også ha grundigere innsyn i ansettelsesprosessen.

- Her gjenstår det en del svar på viktige spørsmål, selv om habiliteten er klarlagt. Man må ha bedre innsyn i prosessen.

Han understreker at det ikke betyr at Widvey er kompetent, men det er viktig at det gjennomføres prosesser alle kan ha tillit til.

 

Ikke inhabil

Mæland forklarte på pressekonferansen at man «alltid har flere kandidater» til slike jobber, men hun ville ikke kommentere hvor mange andre kandidater som var i søkelyset eller om hun hadde hatt SMS-dialog med noen av disse.

– Jeg går ikke inn på antall og hvilke konkrete intervjuer vi har gjort. Det er en intern prosess, sa hun.

Mæland har hele tiden ment at hun var habil i saken, noe en vurdering fra lovavdelingen i Justisdepartementet fredag bekreftet.

– Min relasjon til Thorhild Widvey er ikke en relasjon som bryter forvaltningslovens regler for habilitet, sier Mæland.

Mæland avviser at hun i realiteten hadde gitt Widvey en indikasjon på at hun ville få jobben over en måned før intervjuet og innstillingen fant sted.

- Forsikret du Widvey om at hun ville få jobben nesten to måneder før innstillingen til eierskapsavdelingen?

- Jeg tok kontakt med Widvey for å undersøke om hun kunne være aktuell for å bli vurdert til dette vervet. Det er i den sammenhengen at hun skriver SMS for å undersøke hvor saken står, sier Mæland.

- Widvey var på intervju en god stund senere. Hadde du i realiteten gitt henne en indikasjon på at hun kom til å gå jobben før hun var på intervju?

- Hun fikk en henvendelse fra meg på om hun var aktuell for å la seg vurdere, og denne vurderingen gjorde vi før hun ble innkalt til intervju. Så ble dette forankret hos statsminister og finansminister før hun ble forespurt.

- Hvorfor tok det så lang tid før hun ble innkalt til intervju?

- Det tok lenger tid enn normalt. Det skyldes rett og slett at det var en svært hektisk vår, blant annet med en sak i kontrollkomiteen på Stortinget som tok mye av vår tid.

Mæland understreker at departementet jobber grundig med styreprosesser og dette er prosesser som går over flere måneder.

- Vi vurderer alltid flere kandidater når styreledere eller styremedlemmer skal innstilles, det gjelder selvfølgelig også for Statkraft. Det er selskapenes behov og styrenes samlede kompetanse som er avgjørende for valget av styremedlemmer, sier Mæland.

- Bemerkelsesverdig

Kolberg anerkjenner statsråden for at hun nå står fram og sier hun var forberedt på at spørsmålet om habilitet ville komme opp, men han mener det var en feilvurdering å ikke be om en habilitetsvurdering alt før utnevnelsen av Widvey.

- Håndteringen er bemerkelsesverdig, sier Kolberg.

DN har vært i kontakt med Thorhild Widvey som kun ønsker å bli sitert på følgende kommentar:

- Jeg har fått et tilbud om å bli styreleder, og har takket ja, og syns det er kjempekjekt å ta fatt på oppgaven, sier Widvey.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.